Izjemno dejavno Kulturno društvo Pekre-Limbuš bo s petkovo prireditvijo proslavilo 70 let delovanja

Gledališka skupina KD Pekre Limbuš. Vir: Facebook, Smej se z nami - Gledališče KD Pekre Limbuš, Foto: Slavko Rajh

Kulturno društvo Pekre-Limbuš v letu 2023 obeležuje 70-letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti pripravljajo proslavo, ki bo v petek, 6. oktobra 2023, ob 18. uri v Domu kulture Pekre. Na prireditvi bo društvo dobilo tudi pečat Mestne občine Maribor.

Na proslavi bodo sodelovali člani društva, z glasbeno točko pa jo bo popestrila vokalna skupina Florentine. Zbrane bodo med drugim nagovorili predsednik društva Stanko Zorec, umetniški vodja odrasle gledališke skupine Tone Partljič, predsednica Zveze kulturnih društev Maribor Inge Breznik, predsednik Krajevne skupnosti Pekre Gregor Antoličič ter župan MOM Aleksander Saša Arsenović, ki bo ob tej priložnosti društvu podelil tudi mestni pečat Maribora.

Pomembno mesto je zasedla amaterska gledališka dejavnost

Kulturno društvo Pekre-Limbuš v letu 2023 obeležuje 70-letnico svojega delovanja. Davnega leta 1953 je namreč po izgradnji Kulturnega doma v Pekrah zaživelo društvo, v katerem je pomembno mesto zasedla amaterska gledališka dejavnost. Kljub vmesnim vzponom in padcem je društvo v letu 2006 doživelo ponovni zagon, ko je umetniško vodstvo in režijo gledališki predstav prevzel Tone Partljič. V zadnjih sedemnajstih letih je tako društvo uprizorilo izjemno odmevne amaterske gledališke predstave, v domači dvorani gostilo na tisoče obiskovalcev in gostovalo širom po Sloveniji.

Na odmevnih proslavah sodelovali tudi velikani slovenskega gledališča

Ob tem je Kulturno društvo Pekre-Limbuš na svoje prapore zapisalo tudi nalogo kulturnega »izobraževanja« krajanov Peker in Limbuša. Na tej podlagi je v zadnjih letih organiziralo več odmevnih proslav ob slovenskem kulturnem prazniku, na katerih so sodelovali velikani slovenskega gledališča: Polde Bibič, Milena Zupančič, Boris Cavazza idr. Kulturno društvo Pekre-Limbuš je tako iz društva »lokalnega« pomena preraslo v najmočnejši »center« amaterske kulturne dejavnosti na širšem območju mariborske mestne občine.

Medgeneracijsko sodelovanje pri udejstvovanju

Posebno pozornost znotraj delovanja društva posvečajo tudi medgeneracijskemu sodelovanju. Znotraj odrasle gledališke skupine tako dobivajo priložnost za aktivno udejstvovanje v predstavah predvsem starejši igralci, katerim obiskovanje vaj in druženje z drugimi člani društva predstavlja pomembni del vsakdana.

Oddaj komentar