INTERVJU: Ilka Štuhec: “Načrti do konca leta? Ja hitro smučat.”

Za našo televizijo je o letošnji sezoni do zdaj in o načrtih spregovorila Ilka Štuhec, ki je s stopničkami na smuku v St. Moritzu zasedla odlično drugo mesto. Poglejte si, kaj je povedala.

Ilka pred začetkom nove sezone se so zgodile spremembe. Menjave v štabu, menjave opreme, na mestu je tudi glava letos, kajne?
Ja, pravzaprav ste zdaj že vse povedali. Stvari, ki so se zgodile, ki so se spremenile, so prinesle neki sveži veter, dodatno motivacijo in vse skupaj se je res “poklopilo” tako kot sem si želela oz. še malo boljše in lahko sproščeno uživam v tem, kar delam.

Zdaj imate smučarke hitrih disciplin malce pavze, in pa vprašanje, če vas bomo letos lahko videli na Zlati lisici. Vemo, da ste na Pohorju pokazali, da znate vijugati tudi med veleslalomskimi in slalomskimi količki, letos je tekmovanje sicer v Kranjski Gori.
Ne, tokrat ne bom na Zlati lisici. Ker smo zdaj v zadnjih dveh tednih imeli plan, da sem nekaj malega počivala, potem pa, koliko se je le dalo, smučala tukaj na Pohorju in predvsem delala na kondiciji. Predvsem, ker je bila to zadnja resna možnost za kakšen večji blok, skoraj do konca sezone. Odhajamo pa v bistvu že jutri zjutraj (pogovor smo opravili 3.1., op.a.) na trening, tako da nam tokrat res ne paše v plan Zlata lisica.

Kako je smučati z novim opremljevalcem? Je oprema boljša ali je bistvena razlika ta, da vi lažje komunicirate z njimi in dosežete to, kar želite, in potrebujete?
V bistvu oboje, smuči mi zelo odgovarjajo in kot sem tudi že jeseni tolikokrat poudarjala, tudi “support” celotne firme je zelo na mestu in sem zelo vesela, da jim lahko potem nekako povrnem z dobrimi rezultati, da smo vsi nagrajeni za naše odločitve.

Konkurenca je zelo huda, kako gledate na ostala dekleta, so med vami tudi pristne čestitke, stiski rok ob uspehih?
Seveda imaš nekatere ljudi rajši kot druge, mislim, da je povsod tako, tudi pri nas v smučariji. Seveda si za vsakogar vesel, še najbolj zase ane, malce egoistično. (smeh). Mogoče za tiste svoje res dobre prijateljice še bolj. Je pa res, da konkurenca nikoli ne spi, vse skupaj je šlo še korak naprej v še večje ekstreme in res ni prostora za kakšne napake, zdrse oz. nepopolnosti.

A se je pri vas naredil največji preskok letos v razmišljanju? Si letos bolj upate?
Ja, to je nekako prišlo, bom rekla, da posledično z dobrimi treningi, z dobrimi pripravami in se je tako gradilo tudi moje samozaupanje. Potem pa je tu seveda tudi zaupanje v material, da vem, kako reagira, kaj si lahko z njim privoščim. Pa seveda celotna slika na startu oz. na tekmi zgleda drugače kot, recimo temu, so me poznali tri leta. (smeh)

Ste čisto zdravi, vse poškodbe za vami?
Zdrava sem, morem potrkati, vse štima kot mora in to je res super.

Zanima me še navezava vaša mami in vi? Na začetku vaših uspehov je bila serviserka, letos je trenerka, kako to poteka?
Z mamo pa seveda, vemo, z mano je v bistvu že od začetka, dale sva marsikaj skozi. Zdaj je spet v eni drugačni vlogi in mislim da ji zelo odgovarja. Ne samo, da je zdaj tudi uradno šefica, tudi odlično to opravlja. Uspešno krmari med nami vsemi, ker v ekipi nas je pet in tudi ta medsebojna komunikacija, energija mora biti vse na mestu. Ne bom zdaj rekla meni lažje, ampak da nekako vsi uživamo in je potem vse skupaj, ja, lažje, bolj prijetno.

Kakšni so še načrti do konca letošnje sezone in potem za naprej?
Načrti do konca leta? Ja hitro smučat. (smeh) Delat dalje, s tem kar smo začeli na prvih tekmah. Kar bo dalje, pa še ne razmišljam v tem trenutku. Uživam v tem, kar delam.

Oddaj komentar