INTERVJU: Društvo UP-ornik praznuje prvo obletnico

Humanitarno društvo UP-ornik je včeraj, 20.4.2017, praznovalo svojo prvo obletnico. Društvo, ki je nastalo po propadu Društva Žvižgač, pod vodstvom znanega mariborskega humanitarca Borisa Krabonje, vsakodnevno pomaga številnim pomoči potrebnim.

Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Borisom Krabonjo, ki nam je zaupal koliko družinam so pomagali, kakšne so njihove želje in načrti za prihodnost.

1. Kakšno leto je za UP-ornikom?

To leto je bilo precej burno. Glede na to, da sem ga pričel s precej hudo izkušnjo v Društvu Žvižgač, da sem potreboval kar nekaj časa, da sem se se pobral in naredil korak v smer, ki se imenuje UP-ornik. Veliko je bilo je vloženega dela. Dejstvo pa je, da sem imel kljub vsemu ogromno ljudi, ki so mi tako ali drugače pomagali, da je UP-ornik danes zdrav, jasen in predvsem dobro dela.
Zagotovo je prav, da omenim Patra Bogdna Knavsa, Tajo Arslanovsi, Jano Vidic, Tjašo Arko, Roka Grosa, Kristjana Petka in seveda mojo družino, ki so bodrili in predvsem dajali tisto kar na tej poti najbolj potrebuješ, to je UPATI SI.

2. Vzponi in padci so zagotovo bili. Katerega bi izpostavili?

V bistvu je delo, ki ga opravljamo UP-ornik vsak dan prežeto z vzponi in padci… kaj bi izpostavil? Predvsem dejstvo, da ste me Ljudje nagradili s svojim zaupanjem in da mi znova in znova, ko obupujem, povrnete samozavest in vero v človeka.
Največji dosežek so moji UP-orniki: Nina, Peter, Grega… in bilo so na tej poti tudi Jan, Jure in Matjaž, ki pa so začasno omagali, ampak verjamem, da bodo našli pot, ki so jo že nekoč hodili.
Najhujše je bilo spoznanje, da sem postal v očeh posameznikov izdajalec Slovencev, Štajercev in Mariborčanov, samo zato, ker sem se javno zavzel za ljudi, ki prihajajo brez prihodnosti v naš svet. Spoznanje, da je neonacizem v porastu.

Boris Krabonja
Boris Krabonja

3. Koliko je ljudi, ki pomagajo?

Finančno, več kot 1200 ljudi, moralno, pa mnogo več…po neskromni oceni več kot 5000 ljudi… ni malo!!!

4. Zagotovo ste pomagali veliko ljudem. Kakšna je ta številka in količina denarja, ki ste ga zbrali?

V zadnjem letu je UP-ornik poskrbel za 436 ljudi in za to porabil več kot 115.000 evrov. Na to dejstvo sem zelo ponosen.

5. Ali se UPornik osredotoča le na Maribor ali tudi na širšo, ožjo okolico?

Nikakor ne. Up-ornik je in bo pomagal ljudem, ne glede na oddaljenost od naše pisarne, barvo kože, veroizpoved, narodno pripadnost, politično prepričanje… Res je, da je oddaljenost vendarle problem, ker vsakega, ki nas prosi za pomoč želimo osebno spoznati, zato je jasno, da so ljudje večinoma iz Maribora in okolice.

6. Načrti za prihodnost?

Prepričati slovenske politike vseh barv in predznakov, da je najprej potrebno poskrbeti za posameznika, kajti le srečni posamezniki tvorijo srečno družbo in če hočete NACIJO.