Ilka Štuhec po poškodbi za zdaj ne potrebuje operacije

Ilka Štuhec; FOTO: Gepa

Podrobni pregledi prof. Niklausa Friedricha in iskanje več mnenj strokovnjakov v zadnjih dveh dneh so pokazali, da Ilka Štuhec po padcu v Crans Montani ne potrebuje operacije levega kolena. Kljub temu, da je letošnje sezone za dvakratno zaporedno svetovno prvakinjo zagotovo konec, je izogib operaciji vendarle zelo dobra in spodbudna novica z vidika okrevanja in povratka v svetovni pokal.

Štuhčeva ima glede na zadnjo uradno diagnozo močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu, ni pa prišlo do strgane zadnje križne vezi, na kar so namigovali prvi rezultati preiskav v Sionu takoj po sobotnem smuku. V Baslu so potrdili tudi, da poškodb ni utrpela sprednja križna vez levega kolena, zaradi katere je Štuhčeva izpustila preteklo sezono.

Ob padcu je Mariborčanka prejela tudi močan udarec v desno koleno, ki pa po nekaj dnevih že izgleda veliko bolje, kot takoj po tekmi. Trenutno se čutijo tudi bolečine v gležnju, kar pa naj ne bi predstavljajo dolgotrajnejših težav.

Več kot pol krajša rehabilitacija kot v primeru operacije

Končna diagnoza je torej veliko bolj obetavna kot izhodiščna. Štuhčeva je v Baslu prejela posebno opornico, ki omogoča stabilnost poškodovanega kolena in hitrejše zaraščanje vezi. Čez 14 dni bo vnovič potreben pregled, v roku enega meseca pa bo jasno ali zdravljenje oziroma celjenje zadnje križne vezi poteka tako, kot je bilo predvideno. V kolikor bo viden napredek, operacija naposled dokončno ne bo potrebna.

Ilka Štuhec na 55. Zlati lisici

Če se bo vse izteklo po najboljšem scenariju, se čas rehabilitacije predvidoma zmanjša za več kot polovico v primerjavi z rehabilitacijo po operativnem posegu. Zdravljenje močno raztegnjene vezi z opornico je svetovalo več strokovnjakov, saj naj bi glede na izkušnje tovrsten pristop omogočil najboljše rezultate in hitrejši povratek.

Mariborčanko v prihodnjih tednih v vsakem primeru čaka obvezen počitek, saj noge, na kateri nosi opornico, nikakor ne sme obremenjevati. To je v prvih tednih ključno za uspešen začetek celjenja poškodbe in prvi korak k povratku. Za zdaj kaže, da se bo trenutno najuspešnejša slovenska smučarka, ki je v karieri prestala že pet operacij desnega in eno operacijo levega kolena, operativnemu posegu izognila.

Ilka Štuhec ostaja optimistična

Ilka je optimistična glede rehabilitacije, obenem pa se vsem iskreno zahvaljuje za dobre in pozitivne misli ter želje, ki jih je prejela po poškodbi. “Delujemo v športu, kjer se takšne stvari lahko zgodijo tako rekoč vsak dan. Dano situacijo moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko vrnem po poškodbi in takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam in temu se ne mislim kar tako odreči. Hvala vsem za pozitivne misli in podporo, ki mi jo namenjate ne le v dobrih temveč tudi v težjih trenutkih. To mi resnično veliko pomeni. Nadejam se, da bomo kmalu znova skupaj uživali na tekmah,” sporoča Štuhčeva.

V ekipi verjamejo, da bo Ilka tudi tokrat uspela poškodbo uspešno zaceliti in se še močnejša vrniti v konkurenco svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Oddaj komentar