Hrvaška pričela z izdajo covidnih potrdil

Vir: Pixabay.com Slika je simbolična

Na Hrvaškem je mogoče od danes dobiti digitalno covidno potrdilo. Do njega so upravičeni državljani, ki so pred najmanj 14 dnevi zaključili cepljenje proti covidu-19, so v zadnjih 180 dni bolezen preboleli ali imajo negativen test, ki ni starejši od 48 ur. Za izdajo potrdila je treba zgolj izpolniti zahtevo na portalu e-Građani.

Olajšano gibanje preko mejnih prehodov

Hrvaška vlada je po ponedeljkovi telefonski seji sporočila, da bo Hrvaška s 1. junijem pripravljena na izdajanje digitalnih covidnih potrdil. Kot so poudarili, bo potrdilo hrvaškim državljanom olajšalo gibanje prek hrvaških mejnih prehodov in mejnih prehodov tistih držav, s katerimi bodo dosegli dvostranske dogovore o čezmejnem prometu oziroma t. i. potovalnih mehurčkih.

Za izdajo potrdila je treba na portalu e-Građani izpolniti zahtevo z vpisom matične številke in naslova elektronske pošte, na katero nato pošljejo potrdilo s kodo QR. Digitalno covidno potrdilo bo mogoče prevzeti tudi osebno v podružnicah Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ). Vse informacije o potrdilih so objavili na spletni strani eudigitalnacovidpotvrda.hr.

V celotni EU bodo digitalna covidna potrdila predvidoma uveljavili s 1. julijem, je pa Evropska komisija članicam, ki so izpolnile tehnične pogoje, odobrila izdajanje s 1. junijem. Hrvaška je v ponedeljek od komisije dobila vse odobritve za uvajanje potrdila in sprožitev sistema, je danes poročal Jutarnji list.

Med prvimi članicami EU povezala nacionalni sistem izdajanja digitalnih covidnih potrdil

Hrvaška je bila sicer vključena v pilotni projekt EU za izdelavo digitalnih covidnih potrdil ter je med prvimi članicami EU povezala nacionalni sistem izdajanja digitalnih covidnih potrdil s sistemom EU za preverjanje verodostojnosti teh potrdil. Hrvaški policisti na mejnih prehodih so opremljeni s čitalniki kod QR za preverjanje digitalnih covidnih potrdil potnikov iz drugih držav EU.

Hrvaška vlada je v ponedeljek tudi napovedala, da bo digitalno covidno potrdilo možno uporabljati tudi v druge namene v skladu z določili nacionalnega štaba civilne zaščite.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar