Hojs zanikal vplive politike na delo policije, Olaj že imenoval komisijo glede uporabe policijskih pooblastil na protestih

Generalni direktor policije Anton Olaj je že imenoval komisijo za preverjanje zakonitosti in strokovnosti uporabe policijskih pooblastil na torkovih protestih v Ljubljani. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je odločno zanikal, da bi policija na torkovih protestih ravnala po navodilih politike.

Hojs je ob robu zasedanja Sveta EU za notranje zadeve v Luxemburgu ocenil, da je policija v torek naredila vse, kar je bilo v njeni pristojnosti, in da je svoje delo izvedla izjemno dobro. Delo policije je po besedah Hojsa v pristojnosti generalnega direktorja policije, ki je tudi že zanikal, da bi na delo policije ob torkovem protestu vplivala politika.

“Ali je bila uporaba prisilnih sredstev primerna, pa najbolj nazorno kaže število poškodovanih policistov, ki jih je bilo trikrat več kot poškodovanih protestnikov,” je dejal. Po zadnjih podatkih je bilo sicer na torkovih protestih poškodovanih šest policistov in dva udeleženca.

Glede navedb Sindikata policistov Slovenije, ki se zavzemajo za preiskavo ukazov vodstva policije na torkovem protestu, je Hojs pojasnil, da je Olaj že odredil komisijo, ki bo preiskala zakonitost in sorazmernost uporabe vseh sredstev, ki jih je policija na protestu uporabila. Da je Olaj komisijo že imenoval, so za STA potrdili tudi na Generalni policijski upravi.

Če se bo generalni direktor policije morda odločil za kakšno širšo neodvisno analizo in preiskavo, pa bo to v njegovi pristojnosti, je pojasnil Hojsa.

“Vsekakor pa ne pristajam na to, da bi policijski sindikati, kar pravzaprav počnejo že vrsto let, vodili policijo,” je še poudaril.

Na torkovih protestih nasprotnikov pogojev PCT, ki se jih je po ocenah policije udeležilo okrog 3000 ljudi, je namreč policija uporabila veliko različnih policijskih pooblastil in prisilnih sredstev, med njimi večkrat vodni top in solzivec. Zato je bilo slišati veliko očitkov o pretirani uporabi prisilnih sredstev, kar pa so v vodstvu policije in tudi minister Hojs že večkrat zanikali.

vir: sta

Oddaj komentar