NOVA PRAVILA: Večina trgovin je zaprtih, v odprtih pa ne smejo delati mamice

Fotografija je simbolična.

Januarja so začela veljati nova pravila glede delovnega časa v trgovinah. Po novem lahko zaposleni delajo največ 15 nedelj v letu, a ne več kot dve na mesec. Urna postavka za plačilo opravljanja dela “ob praznikih” mora biti najmanj za 100% višja od običajne. Ob nedeljah in praznikih pa ne smejo delati matere otrok, starih do treh let ter podobne izjeme.

Ob nedeljah delodajalci ne smejo razporediti delavcev, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnic in mater z do leto dni starim otrokom oz. tistih, ki še dojijo, ter enega od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo, ali tistih, ki živijo sami z otrokom in skrbijo za njegovo vzgojo in varstvo.

Po novem veljajo tudi omejitve glede odprtja trgovin ob praznikih. Trgovine bodo zaprte na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december. Za delo na ostale praznike bodo delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko. Omejitve na praznik in nedeljo pa ne veljajo za družinska podjetja, za bencinske servise in podobne dejavnosti zaradi javnega interesa ter za delavce, ki delajo v okviru zaključenega proizvodnega procesa, povezanega s trgovsko dejavnostjo (npr. priprava in izdelava hrane, transport in distribucija, skladiščenje, lekarne).

Veliki grosisti prilagodili delavni čas
V Sparu zaradi sprememb novih zaposlitev ne načrtujejo. So pa s februarjem uvedli prilagojen obratovalni čas. Vse nedelje bodo odprti vsi Interspari in še osem hipermarketov Spar, večina ostalih trgovin pa bo odprta prvi dve nedelji v mesecu. Trgovine, ki so bile doslej ob nedeljah zaprte, bodo zaprte tudi naprej.
V Mercatorju so se z obratovalnim časom doslej prilagajali tako potrebam kupcev kot razpoložljivim kadrovskim zmogljivostim, sezoni in drugim okoliščinam. Tako si bodo tudi v bodoče prizadevali za čim bolj nemoteno oskrbo kupcev.
V Hoferju poslovalnic ob nedeljah ne bodo zapirali in bodo zaradi organizacijskih prilagoditev kadre nadomeščali tudi s študentskim delom.
V Lidlu se bodo spremembam kolektivne pogodbe lahko prilagodili z obstoječimi ekipami. Njihovi prodajalci so sicer zaposleni za krajši, 25-urni delovni čas, kar jim omogoča večjo prožnost pri načrtovanju ekip v trgovinah. Njihovo interno pravilo sicer dopušča največ pet delovnih dni tedensko, zato nedeljsko delo za njihove zaposlene ni dodaten dan k siceršnjemu delovnemu tednu.
V Tušu bodo prilagodili delovni čas nekaterih trgovin, skladno s spremembami pa bodo prilagajali tudi kadrovsko politiko.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar