Grilc: Tedensko spremljanje okužb pri otrocih in mladostnikih kaže stabilno stanje

Eva Grilc, epidemiologinja NIJZ

Epidemiologinja NIJZ Eva Grilc je danes izpostavila, da se epidemiološke razmere v svetu in Sloveniji zaostrujejo. Pri pregledu tedenskega spremljanja okužb pri otrocih in mladostnikih pa je videti dokaj stabilno stanje, čeprav se zvišuje odstotni delež novih okužb v tretji triadi osnovne šole, pa tudi pri pedagoškem kadru.

„Epidemiološke razmere v svetu in Slovenije se nekoliko zaostrujejo,“ je dejala epidemiologinja na NIJZ Eva Grilc. 20 držav EU je poročalo o povečanju števila potrjenih okužb, 15 držav pa o povečanju števila hospitaliziranih bolnikov, osem držav pa o povečanosti smrtnosti zradi covida, je povzela Eva Grilc.

Slovenija nad povprečjem

V Sloveniji se je povečala 14-dnevna kumulativna incidenca primerov covid-19 na 100 tisoč prebivalcev iz devetega v deseti teden. Zdaj znaša 489, povprečje v Evropi pa je dobrih 381.

Največ novih okužb izvira od doma

Poudarila je, da je kot vir okužbe pri nas še vedno pomembno mesto družina in domače gospodinjstva z dobrimi 37 odstotki, na skorajda istem mestu pa je neznani vir. Sledijo okužbe z virom v službi z dobrimi 11 odstotki, nato pa zasebna druženja s skoraj 8 odstotki. Skoraj 4 odstotke pa imajo viri v vzgojno-izobraževalnimi zavodi.

Stabilno stanje pri otrocih in mladostnikih

Pri tedenskem spremljanju okužb pri otrocih in mladostnikih opažajo dokaj stabilno stanje. Najmanj potrjenih okužb je v najnižji starostni skupini, največ v najvišji starostni skupini. Grilcova je izpostavila, da nekoliko naraščajo potrjene okužbe v osnovni in srednji šoli. V osnovni šoli je največ okužb v tretji triadi. Povišalo pa se je tudi število okužb pri pedagoškem kadru. Povedala je še, da načeloma velja, da kdor je bil cepljen, je oproščen tri mesece testiranja, kar bi veljalo tudi za pedagoške delavce.

Oddaj komentar