Gospodarska zbornica Slovenije opozarja na bolniške odsotnosti zaradi trgatev in drugih del

Vir: Pixabay.com

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na ministrstvo za zdravje naslovila predloge dopolnil in sprememb Predloga nujnih ukrepov za interventni zakon za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije COVID-19 na področju zdravstva.

Na svoji spletni strani je GZS objavila, da nasprotuje ponovni uvedbi pravice do 3-dnevne bolniške odsotnosti brez potrdila o upravičeni odsotnosti, ki ga izda osebni zdravnik. Gre za ukrep, ki je bil oblikovan predvsem z namenom razbremenitve primarnega zdravstva v času nenadnega izbruha epidemije covida-19, ko se na to ni bilo mogoče prilagoditi oziroma pripraviti. Zdaj na GZS izpostavljajo, da ne vidijo potrebe po ponovni uvedbi takšnega ukrepa, predvsem zaradi tega, ker so na GZS med veljavo tega ukrepa prihajali odzivi podjetij, ki so bili precej mešani. Podjetja tako niso poročala o večjih koristih za delodajalce, ampak prej nasprotno. Marsikatero podjetje je namreč javilo, da prihaja do težav zaradi teh kratkotrajnih bolniških odstotnosti, saj je prišlo do večje izrabe ukrepa v času trgatev, praznikov in tudi med šolskimi počitnicami ter ob drugih delih.

GZS je v svojem stališču podprla ponovno uvedbo ukrepa kritja stroškov prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi za zavarovane oseb obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Republike Slovenije. Dodatno pa je predlagala ponovno uvedbo ukrepa pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje ter subvencioniranje nakupa zaščitne opreme covida-19.

Poleg tega se je GZS zavzela za ponovno uveljavitev ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej.

Oddaj komentar