Glazerjeva nagrada za življenjsko delo 2020 lutkovnima ustvarjalcema Bredi in Tinetu Varlu

Breda in Tine Varl,dobitnika Glazerjeve nagrade za življenjsko delo 2020, in mariborski župan Saša Arsenovič. FOTO: MOM

V Viteški dvorani mariborskega gradu so podelili letošnje Glazerjeve nagrade. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo za leto 2020 sta prejela lutkovna ustvarjalca Breda in Tine Varl. Ob tem je Odbor za podelitev Glazerjevih nagrad Mestne občine Maribor podelil tudi Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh oziroma treh letih; prejeli so jih fotograf Miran Mišo Hochstätter, filmski režiser Matjaž Ivanišin ter literarni urednik in založnik Orlando Uršič.

Te nagrade Mestne občine Maribor za vrhunske dosežke na področju kulture tradicionalno podeljujejo sicer marca, vendar je letos zaradi epidemioloških razmer drugače. “Ker smo želeli za letošnje nagrajence vseeno prirediti svečano podelitev, smo jo izvedli v obliki kratkega dogodka z omejenim številom udeležencev. Ob prisotnosti članov Odbora za podelitev Glazerjevih nagrad je nagrade in listine podelil župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič,” so sporočili z Mestne občine Maribor.

Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru, so priznanja Mestne občine Maribor za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke na področju kulture. Vsako leto se lahko podelijo Glazerjeva nagrada za življenjsko delo ter največ tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju ali za večletno delo pri posredovanju kulturnih vrednot in spodbujanju kulturnega življenja v mariborski občini. Na razpis za Glazerjevo nagrado in Glazerjeve listine v letu 2020, ki je bil objavljen 16. oktobra 2019 in odprt do 16. decembra 2019, je prispelo 21 predlogov s štirinajstimi predlaganimi kandidati; po sedem kandidatov za Glazerjevo listino in za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Strokovne komisije so opravile izbor ter Odboru za podelitev Glazerjevih nagrad posredovale v odločanje več predlogov. Nagrajence je odbor izbral na seji 28. februarja 2020.

Breda in Tine Varl – lutkovna ustvarjalca
Breda in Tine Varl sta zaznamovala razvoj lutkovne umetnosti v Mariboru, v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem. S svojim umetniškim delovanjem – Tine Varl kot režiser in umetniški vodja gledališča, Breda Varl kot oblikovalka lutk, scenografka, kostumografka ter umetniška vodja gledališča – sta ves čas svojega ustvarjanja oblikovala in razvijala podobo lutkovnega področja. Vsak zase in kot umetniški dvojec sta vtisnila neizbrisen pečat zlasti Lutkovnemu gledališču Maribor.

Oddaj komentar