Gale po izgubi zaposlitve ustanavlja Center za zaščito žvižgačev

Z današnjim dnem je v Sloveniji začel delovati Center za zaščito žvižgačev. Le-tega je ustanovil Ivan Gale: “Ko sem jeseni lansko leto ostal brez zaposlitve, brez dohodkov in socialnih pravic, sem iz prve roke spoznal, v kako nezavidljivem položaju se lahko znajdejo posamezniki, ki glasno opozorijo na nepravilnosti.”

Številni so ga bili pripravljeni finančno podpreti

Priznava, da ga je presenetil odziv ljudi, ki so ga želeli finančno podpreti. ” Vsak razumljivo računa na pomoč družine, sorodnikov, bližnjih prijateljev. Ko pa ti pomoč ponudijo ljudje, s katerimi nisi bil še nikoli v stiku, pa je občutek res lep. Še danes se mi oglašajo posamezniki in ponujajo bodisi denarno bodisi kakršnokoli drugo pomoč. Nekaj odvetniških pisarn se mi je ponudilo za brezplačno zastopanje. Veliko pogumnih žvižgačev pa tovrstne podpore žal ni bilo deležnih,” zapiše ob tem.

Želi si, da bi organizacija zaščitila žvižgače

Po izgubi zaposlitve se mu je porodila ideja, da bi ustanovil neke vrste organizacijo, ki bi bolje od države zaščitila žvižgače. Center ima sedež v Ljubljani in se bo ukvarjal z odpravljanjem posledic povračilnih ukrepov, ki pogosto doletijo žvižgače.

Kot pojasni v svojem zapisu na družabnih omrežjih, gre za osebe, ki pri svojem delu zaznajo in prijavijo nepravilnosti, zaradi katerih (lahko) nastane škoda za javna sredstva, kršitev zakonitih postopkov, pravic ali legitimnih interesov organov, organizacij ali podjetij ter njihovih zaposlenih in drugih deležnikov ali kršitev človekovih pravic.

Več pa TUKAJ.

Oddaj komentar