Inšpektorat za javni sektor preučuje delovanje mariborskega župana

Saša Arsenovič po razglasitvi delnih rezultatov lokalnih volitev 2022

Pred dnevi smo poročali o tem, da 20 mariborski mestnih svetnikov od župana zahteva razrešitev podžupana Sama Petra Medveda, ter v.d. direktorico Lidijo Krebl, in sicer zaradi vmešavanja v zapisano v spisu, kjer so zapisi o neprimernem obnašanju določenih zaposlenih. Neuradno zapis bremeni tudi podžupana.

Lista za pravičen razvoj MČ in KS, Slovenska demokratska stranka, Lista kolesarjev in pešcev, Levica, Stranka mladih – Zeleni Evrope so na župana naslovili dopis s pozivom k razrešitvi Sama Petra Medveda in Lidije Krebl. Menijo, da je njuno vmešavanje v spis, kjer so zapisi o neprimernem obnašanju, nesprejemljivo in da morata zato odstopiti. Spomnimo, Medved je zahteval, da se določeni dokument kar odstranijo, kar so svetniki na seji izvedeli za zaprtimi vrati.

Tudi sami smo se obrnili na Inšpektorat za javni sektor na Ministrstvu za javno upravo, kjer smo jih povprašali za mnenj, kako je lahko sploh oseba, ki jo bremenijo težke obtožbe, videla te dokumente. S kakšno pravico je torej bil podžupan s tem seznanjen, brez da bi se vodil postopek zoper njega? Inšpektorat smo vprašali, če je po njihovem sprejemljivo, da je župan podžupanu te dokumente pokazal?

Zadevo bodo preučili

“Seznanjamo vas, da je Inšpektorat za javni sektor dne 3. 10. 2023 prejel v vednost odprto pismo, ki so jo svetniške skupine v mariborskem mestnem svetu primarno naslovile na župana MO Maribor g. Aleksandra Saša Arsenoviča. Navedeno pismo je bilo v vednost poslano tudi Inšpektoratu RS za delo. Zadevo bomo preučili v okviru pristojnosti Inšpektorata za javni sektor,” za Lokalec.si pojasnijo na Inšpektorat za javni sektor.

Med drugim smo v našem mediju zahtevali od MO Maribor kot informacijo javnega značaja, spis, kje so obtožbe zapisane, pa so nam na Mestni občini Maribor dostop do dokumenta zavrnili. S pritožbo smo se obrnili na Informacijski pooblaščenko, kjer postopek trenutno še poteka.

Oddaj komentar