FOTO in VIDEO: V Mariboru sodoben simulator varstva pri delu

Simulator

Gre za učni center varnosti in zdravja pri delu, ki ga je naredilo podjetje Civis. Nastanek učnega centra so omogočili tudi številni partnerji, ki so centru zagotovili opremo s katero podjetje Civis simulira realne situacije na različnih delovnih področjih.

Simulator je po besedah direktorja podjetja Civis, Dušana Bezjaka, namenjen prikazu varnega dela na različnih področjih pod različnimi pogoji. “Gre za to, da zaposlenim pokažemo, kako na varen način opravljati neko delo. Tukaj so še posebej pomembni ljudje, ki delajo v tujini in jim morda jezik predstavlja neko oviro pri razumevanju varnega poteka dela. Mi jim bomo zadevo predstavili na razumljiv način, da bodo lahko pridobljene izkušnje pri nas, prenesli na ostale v tujini,” zadevo pojasni Bezjak.

Bezjak je še povedal, da je do zdaj varstvo pri delu bilo iz teoretičnega vidika zelo dobro obdelano, manjkal pa je praktičen preizkus, saj delodajalci večinoma niso imeli možnosti praktičnega prikaza nekih realnih situacij na terenu. “In tukaj smo mi videli našo priložnost, saj so izkušnje iz tujine pokazale, da je praktičen preizkus teorije ključen,” še pove Bezjak in doda, da ciljajo predvsem na vodje gradbišč ali proizvodenj, ki bi se tukaj pri njih praktično izobrazili in nato ta znanja prenašali na teren. “Tukaj računamo predvsem na ljudi iz nekdanje skupne države, ki takšnega simulatorja še ne poznajo,” zaključi Bezjak.

Simulator varstva pri delu

Drago Butina iz podjetja Dravar s.p., ki na terenu izobražuje zaposlene, pridobitev pozdravlja, saj simulator po njegovih besedah predstavlja neko nadgradnjo znanj oziroma spoznanj, ki so jih do zdaj pridobivali na raznih gradbiščih po vsej državi. “To je nekaj, kar smo si že dolgo želeli. Praktični preizkus, kako rešiti uporabnika varnostnega pasu, ki je z njim padel je do zdaj bil pri nas nemogoč, zato smo to problematiko reševali predvsem z izmenjavo izkušenj na terenu. Današnja izkušnja pa je bila nekaj povsem drugega,” zaključi Butina.

Praktični prikaz reševanja na delovnem mestu

Oddaj komentar