FOTO: Nova fotografska razstava v Fotografskem muzeju Maribor

V Fotografskem muzeju Maribor je od danes naprej na ogled nova fotografska razstava Ulice so naše!, avtorja Janeza Zalaznika. Razstava bo na ogled do 20. januarja. Vstop je prost, potrebno je upoštevanje PCT pogoja.

Zalaznikove fotografije demonstracij so pretresljive in hkrati fascinantne zaradi svojega estetskega učinka. Imajo močno zgodbo in skladno kompozicijo. Posnel je nešteto fotografij in tukaj pred vami je le stotinka tega materiala.

Vesna Teržan, univ.dipl.umetnostna zgodovinarka, je dejala: “Izbor ni naključen, pa vendar bi lahko izbral druge fotografije, ki bi z enako pripovedno močjo in osredotočenostjo prikazovale dogodke preteklega leta. Zalaznikove fotografije pričajo o stopnji svobode v državi, so lakmusov papir, in morale bi nas napotiti k reakciji. Osredotočenost in spontanost hkrati: pogled fotografa, klik, rodi se podoba, rodi se čustvo, travmatične fotografije hromijo govorico, to, kar vidite, vas šokira, obmolknete.”

V sebi zatajite krik. Kaj je s svobodo? Kam je poniknila? Morda tiči svoboda le še v tistem drobnem hipu, ko fotograf pritisne na sprožilec in v drobovje digitalnih podob skrije dragoceni dokument iz protivladnih demonstracij.

Janez Zalaznik je diplomiral iz slikarstva na ALUO v Ljubljani leta 1987 pri prof. Janezu Berniku. Prvenstveno je slikar, ukvarja pa se tudi z grafičnim oblikovanjem (naredil je več kot sto knjižnih oprem za različne knjižne založbe, plakate, logotipe, celostne grafične podobe…), piše strokovna besedila in šolske priročnike o likovni umetnosti, za Razglede in Ampak pa je pisal članke o razstavah doma in v tujini.

Zalaznik se že vrsto let ukvarja s fotografijo in je zanjo prejel številne nagrade in priznanja na domačih in mednarodnih natečajih. Njegove fotografije so bile objavljene v Mladini in tujih revijah Digital Photographer, N Photo, Digital Photographer Magazine. Od leta 1987 je član ZDSLU. Imel je niz samostojnih slikarskih razstav doma in v tujini.

Oddaj komentar