FOTO in VIDEO: V bližini Račjega dvora bodo vzpostavili učno demonstracijski center za trajnostno kmetijstvo in sprehajalno pot

V neposredni bližini Račjega dvora bodo v naslednjih letih vzpostavili učno demonstracijski center. O ideji in načrtih smo govorili z Matejem Klinetom iz Permakulturnega inštituta v Mariboru.

Vse od predelave zelenjave do živali

Matej Kline nam je dejal: “Ukvarjamo se s trajnostnimi praksami in preusmeritvijo kmetijstva v trajnostno in tukaj bomo naredili malo večji učno demonstracijski center, na katerem bomo prikazovali vse trajnostne prakse, ki tudi kmete in pridelovalce zanimajo.”

Tako bodo naredili od predelave zelenjave na trajnostni način do sadja, tudi nekaj živali, da se bo prikazovala pašna reja. Načrti so ogromni: “Manjše živali, kot so kokoške, ovčke, koze, sploh v začetku, sedaj, ko je vse zaraščeno, bomo s pomočjo koz skušali odstraniti zarast, upam, da v nekem doglednem času, okvirno v letu, dveh. Nato bodo tu ostale živali, ki bodo primerne za obiskovalce.”

V načrtih je namreč učna pot, kjer bodo ob poti table, ki bodo prikazovale načine pridelave, do naravnih ekosistemov. Tako bodo prišli do vseh potrebnih informacij. Kompleks obsega nekje 18 hektarjev zaraščenih površin, ki jih bodo počasi urejali, da bodo lahko uspešno vzpostavili funkcionalno enoto učno-demonstracijskega centra.

Ideja je nastala pred nekaj leti. “Začel sem s preusmeritvami kmetov v trajnostne prakse, najprej samo teoretično in večino kmetov je reklo, da to pri nas ne gre. Tukaj bodo vse prakse videli.”

Tovrstni, le precej manjši center, so sicer imeli na Pobrežju, a ni bil dokončno zgrajen, saj so imeli površine v najemu le kratek čas. Tukaj pa si želijo izgraditi nekaj edinstvenega v tem delu Evrope.

Ustvarili bodo tudi turistično izobraževalno pot s klopmi

Želijo si sodelovanja z mariborsko občino, uspešno pa sodelujejo že z Biotehnično šolo in Fakulteto za biologijo: “Želimo vzpostaviti neko turistično izobraževalno pot s klopmi , da se bodo ljudje družili, da bodo otroci imeli možnost stika z naravo, živalmi.”

Prvotno bodo uredili ograjo, ki je v slabem stanju, nato bodo svojo zamisel postopno izvajali. Želijo si tudi, da bodo uspešni na razpisih, veselijo pa se donacij in sponzorjev, saj bo to pripomoglo k hitrejši izvedbi. Računajo, da bi bil center dokončno vzpostavljen leta 2027.

V teku je tudi sodelovanje s kmeti, nekateri so trajnostno kmetijstvo že vzpostavili recimo Kmetija pri Baronu, drugi imajo tovrstno željo.

 

 

Oddaj komentar