FOTO in VIDEO: Na Rotovškem trgu so se začela rušitvena dela pred gradnjo nove knjižnice in ureditvijo novega Centra Rotovž

Na Rotovškem trgu so začeli prva rušitvena dela

Na mariborskem Rotovškem trgu, kjer je še nedavno bila Rotovška knjižnica, so se danes začela rušitvena dela. Zgradbo zdaj že izpraznjene knjžnice bodo namreč zrušili in naredili novo.

Pravzaprav bodo posodobili celoten Rotovški trg in tam uredili nov Center Rotovž. Danes so se lotili rušitve prvega objekta, ki ga bodo lahko odstranili na trgu. Prav v tej zgradbi je bila prej knjižnica.

Ob današnjem prvem večjem posegu pri rušitvi na gradbišču je projekt in investicijo predstavil mariborski župan Saša Arsenovič, izvajalska dela pa je predstavil vodja del na gradbišču Centra Rotovž Matej Benko.

Matej Benko, vodja del na gradbišču Center Rotovž

Saša Arsenovič je povedal, da je danes eden najpomembnejših dni za razvoj mesta in regije, pričeli so namreč z rušitvijo prvih objektov. Pri osnovnem projektu bodo zaradi tega, po besedah župana, prihranili veliko denarja za eno podzemno etažo, kamor se bo lahko umestilo strojne inštalacije.

Center Rotovž: zrušili bodo dva objekta

“Projekt bo zaradi tega cenejši, lažje bo umeščati vsebine in delo za zaposlene bo bistveno boljše v novih objektih, tako smo pravzaprav naredili win-win-win situacijo,” je povedal Arsenovič in dodal, da se bo lažje povezalo več sfer s kulturno v centru mesta. Pravi, da so vsi deležniki dokazali, da znajo sodelovati, tako država kot lokalna skupnost.

Država sofinancira projekt v znesku 12,7 milijona evrov, kar predstavlja polovico glede na cene na trgih, je povedal Arsenovič. V Centru Rotovž pa bodo združene knjižnica, sodobna in avdiovizualna umetnost, ob tem pa medgeneracijske mehke vsebine. Obenem pa bo tu tudi prireditveni prostor. Napovedal je tudi temo za naslednji mandat: umestitev graražne hiše na Glavnem trgu.

Vodja del na gradbišču Centra Rotovž Matej Benko je povedal, da je trenutno vse po terminskem planu, izvajajo pripravljalna dela in prva rušitvena. Najprej bodo porušili objekt Rotovški trg 2, stara knjižnica, pri tem pa pričakujejo okorg dva tisoč kubikov odpadnega materiala. Dnevno bodo imeli 25 do 30 tovornih vozil na gradbišču, kar pomeni veliko obremenitev sosednjih ulic. Potem pa bodo porušili še objekt Rotovški trg 9, kjer pa bo manjša količina odpadnega materiala.

Oddaj komentar