Svet DeSUS v torek o sklepih izvršnega odbora, morda tudi o pozivu k odstopu poslancev

Poslanci DeSUSa junij 2021. Vir: DeSUS, spletna stran

Izvršni odbor DeSUS se je 23. septembra na seji seznanil z razpravo na klavzuri stranke, ki se je odvila slaba dva tedna pred tem. Tako je sklenil predlagati svetu stranke, da se zakona o demografskem skladu ne podpre, saj po njihovem mnenju ne prinaša rešitev, ki bi sedanjim, predvsem pa prihodnjim upokojencem zagotavljale vzdržnost pokojninske blagajne, je razvidno iz zapisnika o sklepih izvršnega odbora, ki ga je pridobila STA.

IO DeSUS za ohranitev sedanjega nadzora in vpliva nad financiranjem zdravstvenega varstva

Prav tako predlagajo, da se zavrne predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, saj zagovarjajo ohranitev sedanjega nadzora in vpliva nad financiranjem zdravstvenega varstva s strani uporabnikov, izvajalcev in delodajalcev.

Z novelo namreč ministrstvo za zdravje predlaga spremembo upravljanja in vodenja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, tako da javno zdravstveno blagajno ne bi upravljali generalni direktor, upravni odbor in skupščina, ampak bi slednja nadomestil svet z 11 člani, v katerem bi bili štirje predstavniki zavarovancev (po en predstavnik zaposlenih, študentov, upokojencev in invalidov), trije predstavniki delodajalcev (dva bi imenovala delodajalska združenja na ravni države in enega vlada) in štirje člani vlade.

V izvršnem odboru stranke tudi niso naklonjeni zakonu o nalezljivih boleznih, če ga bo vlada ponovno vložila po nujnem postopku ali brez javne razprave in če bodo v zakonu enake ali podobne pomanjkljivosti kot v obstoječem besedilu.

Zaradi pomanjkljivosti in nedodelanosti na posameznih področjih so kritični tudi do predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Zato predlagajo, naj ga stranka v obstoječi obliki ne podpre. Bodo pa v DeSUS pripravili dopolnila k predlogu zakona.

Poleg tega so v izvršnem odboru DeSUS za uskladitev pokojnin za 3,5 odstotka, ki jo predvideva novela poslancev DeSUS. Predlagajo, da se regres upokojencem izplača skladno z določili zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, vsem v enakem znesku 350 evrov, vsem upokojencem naj se izplača tudi božičnica v višini 100 evrov.

Poleg tega ocenjujejo, da je treba pripraviti analizo stanja stranke DeSUS, ki bo služila kot izhodišče za oblikovanje volilnega programa za DZ in lokalne volitve v prihodnjem letu. Zavedajo pa se tudi, da mora imeti stranka kakovostno službo za odnose z javnostmi, saj da je ta v današnjem času bistvenega pomena.

Ideja o pozivu poslancev DeSUS k odstopu še ni zamrla

Na klavzuri 10. septembra so se sicer pojavili tudi pozivi k odstopu poslancev DeSUS, ki so že večkrat v tem mandatu ravnali v nasprotju s sklepi in uradnim stališčem stranke. A izvršni odbor na koncu takega sklepa, da bi svoje poslance pozval k odstopu, ni sprejel in torej tega ne predlaga obravnavi na svetu stranke v torek.

A to ne pomeni, da se to tudi ne bo zgodilo. Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je po poročanju Dela namreč sklical kolegij predsednikov pokrajinskih odborov, ta pa je predlagal, da se med sklepe klavzure, o katerih bo v torek razpravljal svet stranke, vrne tudi razprava o predlogu, da se DeSUS svojim poslancem odreče.

Jasnič je za Delo napovedal, da bo ravnal tako, da se bo ta zgodba končala. Stranko je treba konsolidirati, dva poslanca je ne moreta razbijati, je prepričan. Predlog srečanja predsednikov pokrajinskih odborov sicer nima formalne teže, saj ne gre za organ stranke, ki bi lahko odločal o usodi poslancev. Ne glede na formalnosti pa bo Jasnič očitno vztrajal, da je mnenje terena težko prezreti. Po njegovih besedah so na kolegiju predsednikov pokrajinskih odborov od skupaj desetih trije nasprotovali slovesu od poslancev, dva predsednika pa sta bila odsotna.

Svet stranke sicer sestavlja 40 na kongresu izvoljenih članov iz teritorialnih organizacij, predsedniki pokrajinskih odborov, člani vodstva stranke ter nosilci javnih funkcij, ki so člani stranke, torej poslanci. Kot so za STA pojasnili v stranki, pa lahko poleg izvršnega odbora stališča, o katerih glasuje svet, predlagajo oziroma zahtevajo o njih glasovanje tudi člani sveta na seji. Jasnič kot predsednik stranke te pravice sicer nima. Tako bi lahko člani zahtevali, da se svet izreče o stališču, podanem na klavzuri stranke, so navedli v DeSUS.

Jasnič je sicer po klavzuri na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršni odbor ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS, odvrnil, da bo v tem primeru hudičevo razmislil, kaj se splača narediti.

Poslansko skupino DeSUS sicer tvorijo štirje poslanci, trije od tega so tudi člani DeSUS. Janeza Polnarja so namreč pred časom izključili iz stranke, medtem ko ostaja v poslanski skupini. Poleg tega je tudi Branko Simonovič nedavno naznanil, da resno razmišlja o izstopu iz stranke, saj da konsolidacija stranke z Jasničem ni več možna, a se po pogovorih v občinskem odboru Izola, ki ga vodi, za zdaj za tako potezo še ni odločil.

Za torek pred sejo sveta je sicer sklicana še ena seja izvršnega odbora stranke, na kateri pa bodo obravnavali tekoče zadeve, povezane tudi s pripravami na prihodnje volitve, in ne bo vsebinsko povezana s sejo sveta, ki bo sledila po tem, so za STA pojasnili v stranki.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar