FOTO in VIDEO: Mariborsko letališče zaživelo, ljudi privabile vragolije letal

Od 26. do 30 maja na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru trenirajo letalske posadke skupine The Flying Bulls.

Gre za ekipo vrhunskih pilotov in njihovih pomočnikov, ki upravljajo floto 13 zrakoplovov iz različnih obdobij letalske zgodovine – od trenažnega dvokrilnega Boeing PT 17 Stearman do reaktivnih letal Alpha Jet, helikopterjev, primernih za vrtoglave akrobacije Bo-105 in ravno obnovljenega Bell TAH1F Cobra. Pred kratkim je skupina pridobila tudi “novo” letalo P51 Mustang iz časa druge svetovne vojne.

Piloti sicer opravljajo redne službe

Njihov dom je atraktivni Hangar 7 na salzburškem letališču. So redni gostje na velikih letalskih prireditvah, nastopajo pa tudi v okviru drugih dogodkov. Pri nas so med drugim že nastopili tudi v okviru dodatnega programa na tekmovanju v smučarskih poletih v Planici, takrat s helikopterskimi akrobacijami. Vidimo jih tudi na tekmah Formule 1 in Moto GP. Zanimivo je, da vsi piloti poleg letov z letali te flote opravljajo tudi redne službe. Med drugim kot piloti potniških letal, Red Bullovih poslovnih letal, vojaških letal in celo kot Airbusovi testni piloti.

Letalci so v omenjenem terminu vadili vsak dan med 9. in 17. uro. Žal zaradi epidemiloških razlogov za zaprtimi vrati letališča, a na odprtem nebu. Med piloti je tudi Felix Baumgartner, letalec in padalec, ki je leta 2012 skočil iz balona na višini 38.969 metrov in v prostem padu kot prvi človek brez pomoči motorja prebil zvočni zid ter podrl še nekaj rekordov.

Oddaj komentar