Lani je opravljalo delo med vikendi približno 18 odstotkov delovno aktivnih. Ste med njimi tudi vi?

FOTO: Pixabay.com

“Petek je in večina se nas veseli dveh dela prostih dni. Skoraj petina delovno aktivnih pa se bo tudi v soboto in nedeljo odpravila na delo,” so zapisali na Statističnemu uradu RS ob svetovnem dnevu dostojnega dela.

Svetovni dan dostojnega dela 2021

7. oktober se obeležuje kot svetovni dan dostojnega dela od leta 2008, in sicer vsako leto. Dostojno delo prinaša poleg dostojnega plačila za opravljeno delo in enakih možnosti za vse tudi socialno stabilnost in varnost. Svetovni dan dostojnega dela je priložnost, da ocenimo dogajanje in stanje na slovenskem in evropskem trgu dela. Kot kaže prva polovica leta 2021, trg dela po nenavadnem letu 2020, v katerem nas je vse presenetila pandemija covida-19, okreva, so zapisali na Statističnem uradu RS.

18 % delovno aktivnih je delalo ob sobotah in nedeljah

Z dostojnim delom lahko povežemo tudi delovne razmere. Med nestandardne delovne razmere spada npr. delo ob neobičajnih urah (zvečer, ponoči) ali delo ob sobotah in nedeljah oz. med vikendi. V Sloveniji je v 2020 opravljalo delo tudi med vikendi približno 18 % delovno aktivnih, v celotni EU pa nekaj več kot petina. Ta delež se je v zadnjih letih zniževal, najbolj pa se je znižal prav v 2020 (v EU s 25,8 % na 22,4 %), so na uradu predstavili podatke.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Dostojno plačilo za dostojno delo

Za Slovenijo je značilna nizka plačna vrzel med spoloma. V letu 2020 se je ta še nekoliko znižala, poudarjajo na SURS. Po začasnih podatkih strukturne statistike plač je znašala 2,2 %, kar je bilo za 3,6 odstotne točke manj kot v letu 2019. Povprečna mesečna neto plača moških je v letu 2020 znašala 1.261 evrov, žensk pa 1.242 evrov. Povprečna mesečna bruto plača v 2020 je bila, tudi po začasnih podatkih, 1.936 evrov, za 85 evrovvišja od plače v 2019, kažejo podatki SURS-a.

Povečuje se število prostih delovnih mest

V prvi polovici leta 2021 je trg dela, ki ga je v 2020 načela pandemija covida-19, počasi okreval. Stopnja brezposelnosti se je po enem letu ponovno spustila pod 5 % in je bila 4,3-odstotna. Hkrati se povečuje število prostih delovnih mest, kar kaže, da se potreba po delovni sili povečuje.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

Brezposelnost v 2. četrtletju 2021 nižja in na voljo več prostih delovnih mest

Da trg dela okreva, kažejo številni kazalniki, tudi stopnja brezposelnosti. Ta se je po 1. četrtletju 2020 ponovno spustila pod 5 %. V 2. četrtletju 2021 je bila 4,3-odstotna (približno taka kot v istem obdobju 2019). Potreba po delovni sili se povečuje, kar se kaže tudi v večjem številu prostih delovnih mest.

Francija in Hrvaška – državi z najvišjima deležema »prekarcev«

Čeprav trg dela na splošno počasi okreva, so anomalije, ki so obstajale že pred pandemijo covida-19, ostale, npr. prekarno delo. V Sloveniji je bilo v 2020 med delovno aktivnimi 2,7 % takih, ki so opravljali prekarno delo ali so bili delovno aktivni s pogodbami, krajšimi od 3 mesecev. V celotni EU-27 je delež takih znašal 2,2 %. V Sloveniji je bil torej odstotek »prekarcev« nekoliko višji od evropskega povprečja. Najvišja deleža »prekarcev« sta imeli Francija in Hrvaška (4,9 %), so zaključili na SURS-u.

Oddaj komentar