FOTO: V teku prenova fasade mariborskega gradu

Prenova lesenih delov vzhodne fasade mariborskega gradu poteka ob sodelovanju Pokrajinskega muzej Maribor z izobraževalnimi institucijami.

V Pokrajinskem muzeju Maribor pozdravljajo začetek prenove dotrajane vzhodne fasade mariborskega gradu, ki poteka v teh dneh. Sredstva za prenovo je zagotovila Mestna občina Maribor. Znotraj razpisa ni bilo predvidenih sredstev za obnovo lesenih delov (polken), zato so v muzeju za ta del poiskali partnerje.

Odzvali sta se Višja strokovna šola za les in oblikovanje Maribor in Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, k projektu je pristopil tudi kulturni donator Marko Novak, ki bo pokril materialne stroške.

»Veseli nas, da so nam kot partnerji prišle naproti izobraževalne ustanove, s katerimi udejanjamo dragoceno izmenjavo znanj in izkušenj. Naša osnovna naloga je skrb za ohranjanje kulturne dediščine, zavedamo pa se pomena prenosa znanja na mlade generacije. V tem projektu dijaki in študenti vzpostavljajo neposredni stik s kulturno dediščino in spoznavajo pomen kakovostno izdelanega obrtniškega izdelka,« je povedala dr. Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor.

Na Višji strokovni šoli za les in oblikovanje Maribor so že opravili analize lesa polken, s pomočjo katerih se bodo določile ustrezne barve. V Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor pa bodo dijaki v okviru praktičnega pouka polkne zbrusili, zaščitili in na novo prebarvali. Postopek prenove lesenih polken bo Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor javnosti predstavila v petek, 1. aprila.

V zameno bo direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor dr. Mirjana Koren na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor za vse partnerje pripravila predavanje o zgodovini mariborskega gradu.

Obnova vzhodnega pročelja mariborskega gradu bo potekala do sredine junija. V tem času se bodo vsi muzejski programi izvajali po programu, nemoteno bo delovala tudi Grajska kavarna. Še nekaj časa bo odprt gostinski vrt na vzhodni strani mariborskega gradu, z napredovanjem obnovitvenih del pa bo začasno preseljen na južno pročelje. V tem času bo tudi dostop do notranjega dvorišča z gostinskim vrtom in do notranjosti Grajske kavarne urejen iz južne strani, kar bo ustrezno označeno.

Oddaj komentar