FOTO: V Mariboru odprli nov dnevni center aktivnosti za starejše

FOTO: Miro Mihec

V Mariboru so odprli nov dnevni center aktivnosti za starejše, ki ga vodi Društvo TOTI DCA Maribor. Nahaja se v novi stanovanjski soseski Pod Pekrsko gorco na Studencih, njegov namen pa je približati možnost družabnega in aktivnega življenja starejšim občanom soseske, stanovalcem v bližnjem domu starejših in ostalim zainteresiranim.

TOTI DCA Maribor že upravlja dnevna centra z aktivnostmi za starejše v okviru Večgeneracijskega centra Maribor na Gorkega ulici na Taboru ter na Partizanski cesti v centru Maribora.

Med starejšimi prebivalci mesta je veliko zanimanja za tovrstne aktivnosti, zato verjamejo, da bo dobro obiskan tudi novi center na Studencih, v bližini katerega je tudi 60 varovanih stanovanj in Dom pod Gorco.

FOTO: Miro Mihec

V društvu poudarjajo, da imajo vzpostavljeno sodelovanje s Stanovanjskim skladom RS že od faze načrtovanja ponudbe programov v novi soseski Pod Pekrsko gorco. Prostori so tako projektirani glede na vsebine društva TOTI DCA.

Novi dnevni center se nahaja v pritličju stanovanjskega bloka na Šarhovi ulici 95 in obsega tudi zelenico. Kot je za STA povedal soustanovitelj društva TOTI DCA Maribor Miro Mihec, bodo v njem izvajali podobne aktivnosti kot v ostalih dveh centrih. “Gre za različne brezplačne aktivnosti za starejše na področju izobraževanj, kulture, ročnih del, telovadbe, tujih jezikov in podobno,” je dejal.

FOTO: Miro Mihec

Center bo sprva odprt občasno, za posamezne delavnice, s polno paro pa naj bi začel delovati s 1. januarjem 2024. Od takrat naprej bo po napovedih odprt vsak dan. Namenjen je širši javnost, saj ni omejen na članstvo. Programe financira Mestna občina Maribor.

FOTO: Miro Mihec

“Potrebe so zelo velike. Smo hitro starajoča družba in za ljudi, ki še samostojno živijo, so takšne priložnosti za srečevanja ključnega pomena za socializacijo, lažji prehod iz aktivnega življenja v pokoj in nenazadnje ohranjanje duševnega in fizičnega zdravja,” je povedal Mihec.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar