FOTO: Unicefu Slovenija podarili ravnotežnostne kocke Dobra roka

VIR: Gov.si

Državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje, dr. Igor Šoltes, je skupaj z generalnim direktorjem Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, mag. Bojanom Majcnom, UNICEF-u Slovenija doniral komplete unikatnih lesenih kock Dobra roka, izdelanih v slovenskih zaporih.

Na pobudo Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so tudi letos v predprazničnem decembrskem času želeli razveseliti izbran krog obdarovancev. Ravnotežnostne kocke Dobra roka, ki jih izdelujejo zaprte osebe v več zaporih, bodo tako prejele šole, s katerimi UNICEF Slovenija sodeluje v okviru projekta Kako se počutiš?. Gre za dolgoročni projekt, s katerim si organizacija prizadeva normalizirati pogovor o duševnem zdravju, poziva k sistemskim spremembam za pravočasno in učinkovito podporo otrokom in mladim v Sloveniji pri obravnavi duševnega zdravja, ter krepi psihološko prožnost otrok prek odraslih v podjetjih in šolah. Prav pri slednjem bodo v pomoč tudi ravnotežnostne kocke.

»Z veseljem vam podarjamo unikatne kocke, ob katerih bodo učenci v projektu Kako se počutiš? hitro opazili, da ponazarjajo naše življenje: vzpone in padce; lepe, pa tudi manj lepe trenutke, vztrajnost in zaupanje vase. Vse tiste kvalitete, ki jih spodbujate v programih UNICEF-a Slovenije in še posebej v projektu Kako se počutiš?, ki nagovarja duševno zdravje mladih«, je izpostavil državni sekretar dr. Igor Šoltes.

Generalni direktor mag. Bojan Majcen je ob priložnosti dejal: »Hvala, da ste sprejeli našo pobudo in upam, da bodo kocke dobrim rokam, vključenim v UNICEF-ov projekt, ponudile veliko veselja. Zadovoljen sem, da lahko z današnjo donacijo nadgradimo naše skupno sodelovanje in družbi sporočimo, da so slovenski zapori tudi prostor ponovne priložnosti. Kocke simbolično in vizualno sporočajo pomembnost učenja iz napak. Zaprtim osebam dajejo možnost ustvarjanja, razvijanja delovnih navad in veščin za boljšo ter hitrejšo vključitev v družbo.«

»Ministrstvu za pravosodje in Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij se zahvaljujemo za donacijo ravnotežnostnih kock Dobra roka. Kompleti kock bodo podarjeni šolam, s katerimi sodelujemo v projektu Kako se počutiš?, in bodo podprli ozaveščanje učiteljev in otrok o pomenu skrbi za duševno zdravje,« je ob predaji donacije povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. »Učiteljem in otrokom želimo s projektom predvsem sporočiti, kako pomembno je, da se iskreno pogovarjamo o svojih občutjih in čustvih, ter sogovornika tudi poslušamo in slišimo. Pogovor, ki pomaga normalizirati duševno zdravje, se lahko začne že s preprostim vprašanjem, kako se počutiš. Želimo si, da bi pri opolnomočenju oseb v stiski pomagale tudi kocke Dobra roka.«

Ravnotežnostne kocke Dobra roka – Igri dajemo smisel so unikaten izdelek iz slovenskega lesa. Opolnomočijo dobro v človeku ter krepijo zavedanje, da je vsak korak napredka pomemben. Vsakemu posamezniku dajejo priložnost za vztrajanje, trud in razvijanje osebnega talenta v življenju, kar je še posebej pomembno tudi na področju duševnega zdravja.

Projekt Kako se počutiš? v šolah poteka od lanskega šolskega leta, ko so v njem sodelovali Javni vzgojno-izobraževalni zavod – JVIZ I. OŠ (osnovna šola) Rogaška Slatina, Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Mladinski dom Malči Beličeve in Strokovni center Višnja Gora. V letošnjem šolskem letu pa v projektu sodelujejo OŠ Bršljin, OŠ Horjul, OŠ Loče, OŠ Puconci in OŠ Rodica. Na vseh šolah bo UNICEF Slovenija v sodelovanju z zakonskim in družinskim terapevtom izvedel 4-urni seminar za učitelje in druge šolske delavce ter 4-urno supervizorsko srečanje za učitelje. Za vse šole je organizacija pripravila tudi priročnik za izvedbo 10 delavnic za različne starostne skupine, v sodelovanju s podpornikom projekta – Študijsko-raziskovalnim centrom za družino – pa še posebne kartice za spoznavanje čustev. Za starše pa bodo organizirali 2-urno interakcijsko predavanje.

VIR: Gov.si

Srečanje ob donaciji je potekalo v sproščenem vzdušju, predstavniki UNICEF-a so z državnim sekretarjem in generalnim direktorjem izmenjali vtise in praznično voščilo, preizkusili so se tudi v grajenju stolpa iz ravnotežnostnih kock. V prazničnem decembrskem času so unikatne izdelke, ki nastajajo v več zaporih, v preteklih letih že podarili otrokom, ki se zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček in Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste–Polje.

Veseli jih, da so z donacijo nadgradili že vzpostavljeno sodelovanje URSIKS z UNICEF-om Slovenija, ki so ga pričeli s projektom Punčke iz cunj. Obsojenke in pripornice iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig so se v projektu pridružile dolgoletnim prostovoljkam UNICEF-a Slovenija in ustvarile UNICEF-ove punčke iz cunj, ki pomagajo reševati otroška življenja. Posebno sodelovanje je bilo namenjeno spodbujanju kreativnosti, kompetenc in družbene odgovornosti zaprtih oseb. Dobrodelne punčke so bile v mesecu novembru na ogled v Državnem zboru, nekaj pa jih je še na voljo na praznični razstavi na Ljubljanskem gradu.

Oddaj komentar