FOTO: Takšna je olimpijska Slovenska bakla, ki jo bodo v 81 dneh ponesli po slovenskih občinah

Rojstvo Slovenske bakle. FOTO: Dobran Laznik

Na Ravnah na Koroškem se je med ognjenimi zublji jeklarne SIJ Metal Ravne rodila Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020, ki bo kar 81 dni potovala po Sloveniji.

Bakla je poklon jeklarjem

“Ta bakla je priklon jeklarstvu v Mežiški dolini, ki ima že večstoletno zgodovino in tradicijo. V družbah Skupine SIJ to tradicijo uspešno nadaljujemo. V najboljših stvareh na svetu je Sijevo jeklo. Z njim smo oplemenitili tudi slovensko baklo,” je povedal direktor družbe SIJ Metal Ravne Borut Urnaut, ko je Slovensko baklo predal Petri Majdič, njeni rojenici in ambasadorki jeklene volje, in dodal: “Jeklena volja, ki jo nosimo v sebi, je edino zagotovilo, da dosežemo svoje cilje, da postanemo najboljši. Prebudimo to jekleno voljo v sebi! Naj se pot slovenske bakle začne!”

Slovenska bakla in njena rojenica Petra Majdič. FOTO: Dobran Laznik

Štafeta olimpijske Slovenska bakla bo trajala 81 dni

Prvi koraki z baklo so se nato simbolno nadaljevali po obratih znotraj kompleksa SIJ Metal Ravne. “Ponosni smo, da se je bakla rodila v naši občini in da se bo ob koncu poti vrnila k nam. Pravzaprav se štafeta že drugič rojeva na Ravnah, prvič je bila to znamenita štafeta mladosti leta 1979. Veselim se, da bo zdaj prepotovala celo Slovenijo in ob otvoritvi olimpijskih iger navdihnila tudi naše športnike v Tokiu. Morda bo med njimi tudi kakšen iz naše občine,” je dejal župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Slovenska bakla je nastala v jeklarni. FOTO: Dobran Laznik

Predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec je dodal: “Iz srca formalno sprejemam tole čudovito baklo in tudi jekleno zapestnico, ki bo za vse nosilce bakle po državi nek simbol enotnosti. Upam, da bo to signal za enotnost tudi kasneje, ne zgolj v teh 81 dneh poti te bakle. Pri športnikih je nadvse pomembna tudi jeklena volja, ki jo v sebi nosi ta plamenica. Srečno!”

Slovenska bakla. FOTO: Dobran Laznik

Povezovanje 212 občin

Slovenska bakla se zdaj odpravlja na popotovanje po Sloveniji v spremstvu svoje ambasadorke Urške Žolnir Jugovar in tekačev, nosilcev plamenice. Povezala bo ljudi iz vseh 212 občin in širila vrednote olimpizma. “Želim si, da duh te bakle prenesemo v vsak slovenski dom, da Slovenijo navda z jekleno voljo, z vztrajnostjo in da postane tudi dodatna motivacijska popotnica našim olimpijcem v Tokiu,” je dejala zlata olimpijka iz Londona 2012.

Slovenska bakla in Bogdan Gabrovec. FOTO: Dobran Laznik

Reciklirano jeklo in les

Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ v kombinaciji z lesom. Je simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Slovenska bakla ter Urška Žolnir Jugovar in Petra Majdič. FOTO Dobran Laznik

Energija trdnosti

Plamenico naj bi tako poneslo več tisoč nosilcev bakle, vsi pa bodo v poklon prejeli košček enega najbolj recikliranih, povsod po svetu prisotnega materiala – košček jekla. Kot spominek in vir občutenja energije trdnosti.

Oddaj komentar