Tretjega maja krene na pot po Sloveniji Slovenska bakla

Slovenska bakla 2021. Vir: OKS

Pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu bo slovenska bakla tri mesece potovala po vseh slovenskih občinah. Skupaj z njo pa bo Olimpijski komite Slovenije predstavil tako ambasadorje kot tudi vrhunske športnike in paraolimpijce.

Rojstvo slovenske bakle bo na Koroškem

Slovensko baklo bodo naredili v Ravnah na Koroškem v tamkajšnji jeklarni ta četrtek, 22. aprila 2021, z njo se priklanjajo tako vsem jeklarjem kot tudi vsem slovenskim športnikom. 3. maja bo krenila na pot iz Bovca, svojo pot bo zaključila čez tri mesece v Ravnah na Koroškem. V treh mesecih bodo šli z baklo po vseh 212 slovenskih občinah.

Pomembna vloga bakle je povezati čim več ljudi

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec danes je predstavil, kako potekajo priprave. V športnem žargonu zelo intenzivno in z željo, da se bo na olimpijske igre v Tokiu uvrstilo čim več slovenskih športnikov v različnih panogah. Pravi, da je Slovenska bakla pravi projekt, predvsem s ciljem in željo, da olimpijski duh prenesemo v vsa lokalna okolja. Poudaril je povezovalnost, ko je vrhunski šport povezan z lokalnim okoljem.

Prelomnica v sprejemanju športa v Sloveniji

Podpredsednik OKS in koordinator regijskih pisarn Janez Soderžnik je predstavil, kako se je OKS lotil maratonskega projekta. „Zgodba je daljša, kot je videti na prvi pogled,“ je dejal Soderžnik in dodal, da so projekt začeli že pred letom in pol. Olimpijske igre so bile namreč sprva načrtovane 2020. Ker so bile prestavljene, so imeli za samo pripravo več časa. „Odzivi na terenu so zelo pozitivni,“ je dejal, ker je to odličen projekt, ki povezuje vse, pride namreč do tega, da se vrhunski športniki srečajo z otroki, priložnost pa daje tudi občinam, da se med seboj povezujejo. Pravi, da je odziv nad pričakovanji. „Lahko povem, da so se razen dveh županov odzvali vsi z navdušenjem,“ je povedal Soderžnik. Prepričan je, da je ta projekt prelomnica v sprejemanju športa v Sloveniji.

Slovenska bakla bo potovala po vseh slovenskih občinah. Vir: OKS

Spremljanje poti Slovenske bakle preko spleta

Na spletni strani OKS se bo slovensko baklo in spremljajoče dogodke ves čas spremljalo. Soderžnik optimistično upa, da bodo lahko maja ljudje tudi spremljali vse dogodke v živo. Na spletni strani bo tudi prikaz, kje je slovenska bakla. Vesel je, da so se ljudje na terenu povezali, da bodo predstavili tudi svoje športnike. Začetek je 3. maja. V 81 dneh bodo obiskali vse občine, Soderžnik pravi, da bodo nedvomno uspeli, prvi plan je namreč bil 74 dni, zdaj jih imajo na voljo več, kot je rekel hrabro.

Ambasadorka projekta je Urška Žolnir Jugovar

Urška Žolnir Jugovar, naša nekdanja zelo uspešna športnica, je ambasadorka projekta Slovenske bakla. Pravi, da se bo udeležila več dogodkov, in poziva ljudi, da se naj vsaj virtualno udeležijo dogodkov. Kot ambasadorka projekta sporoča ljudem, da „skupaj zmoremo, povezovanje nas nadgrajuje, rastemo duševno oz. mentalno, povezovanje nas povzdiguje“. Njej sami pomenijo olimpijske igre kot veliko dela, garanja, odrekanja, na koncu pa tudi, da osvojiš tisto, za kar si garal. Sama podoživi svoje občutke večkrat.

Bakla je iz jekla in bukovega lesa

Iz Slovenske industrije jekla na Ravnah na Koroškem je bila na predstavitvi Sara Wagner. Bakla iz jekla je narejena tudi v spomin na 400-letnico jeklarstva v Mežiški dolini. Povezavo med ognjem in jeklom ter jekleno voljo je predstavila prav ona. Približno leta 1620 so na Ravnah dobili koncesijo za dve talilni peči. Jeklarstvo se je začelo torej tam. Pravi, da predstavlja poklon veličastni obletnici jeklarstva skupaj s projektom Slovenska bakla veliko čast. Poudarja, da je jekla v športni infrastrukturi zelo veliko. Jeklo, ki je uporabljeno v bakli, pa je reciklirano in izdelano po načelih krožnega gospodarstva, kombinirana pa je tudi z bukovim lesom. Jeklo je namreč simbol trdnosti in trajnosti, bukov les pa je simbol modrosti in samozavesti. Bakla ima tudi krono, ki je v obliki Triglava, izdelano je tudi pet prstanov kot pet olimpijskih krogov. Ogenj ali svetloba, ki bo na bakli, pa predstavlja želje olimpijcev. Sama bakla tehta približno dva kilogramov, velika je 72 centimetrov. Na prvo pot jo bo pospremila Petra Majdič.

Paraolimpijci so najboljši ambasadorji volje, da se vsakdo lahko loti česarkoli

Predsednik družbe Toyota Adria Kensuke Tsuchiya pa je poudaril, da z olimpijci deli misijo, da lahko vsi sodelujejo v olimpijskih igrah, da gre za povezovanje in povezovalni duh ter da se nikogar ne izključuje. Omenil je tudi, da med epidemijo covida-19 je še bolj pomembna vloga športa, da sodelujemo in da širimo ta duh, ki je navdih za vse nas. Toyota spodbuja gibanje, pravi, da so naši paraolimpijci tisti, ki so najboljši ambasadorji, da se res lahko vsakdo loti česarkoli.

Motivator pri izzivu bo Dejan Zavec

Toyota pripravlja tudi izziv preko platforme Strava, na katerega se lahko prijavi vsak in sodeluje. Poseben motivator pri tem bo mr. Simpatikus Dejan Zavec.

Skrb, da bakla ne bo ugasnila

Organizacijske podrobnosti potovanja Slovenske bakle po vseh občinah je predstavila Taja Škorc, iz OKS. Baklo namreč čaka dolga pot. 81 dni potovanja po 212 slovenskih občinah. En del bodo zagotovo tudi tekli. Izpostavila je, da s projektom povezujejo tudi različne dejavnosti OKS: vrhunski šport, paraolimpijce, na drugi strani pa mlade športnike, ki jih želijo spodbuditi, ne nazadnje pa tudi vse rekreativce. K projektu so povabili tudi nekdanje vrhunske športnike in paraolimpijce. Po poti imajo tudi več presenečenj, ki pa jih nočejo še vseh razkriti. Vsi nosilci bakle bodo skrbeli, da bakla ne bo ugasnila. Poskrbljeno bo za varnost, spoštovali bodo vse ukrepe NIJZ. Sodelovala bo tudi Slovenska policija, predvsem da bo organizacija dogodkov tekla, čim več utripa poti bakle bodo predstavili sproti na spletu.

Oddaj komentar