FOTO: Projekt Pot evropskih pokopališč prejel prestižno priznanje Inštituta kulturnih poti Evrope

VIR: Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB

Pot evropskih pokopališč (European Cemeteries Route) je mednarodni projekt, ki je zaživel leta 2010 pod okriljem Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE). Danes je vanj vključenih več kot 70 pokopališč iz 24 evropskih držav, za obiskovalce zanimivih kot turistične točke. Omenjeni krovni projekt je prejel nagrado Svetovne turistične organizacije za inovativni pristop.

Pot evropskih pokopališč, ki jo kot predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč vodi Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB, je dobitnik prestižnega priznanja Najboljše prakse kulturnih poti Evrope.

Komisija, ki so jo sestavljali predstavniki ministrstev 37 držav, je med več kot 40 uradnimi certificiranimi kulturnimi potmi podelila nagrado tudi projektu Šole na pokopališčih, ki se je (v sklopu krovnega projekta) pilotsko razvijal prav na mariborskih pokopališčih.

S projektom Šole na pokopališčih do raziskovanja v visokošolskih programih

Pogrebno podjetje Maribor je pilotsko razvijalo projekt Šole na pokopališčih preko različnih odmevnih aktivnosti; Kulturni dnevi na pokopališču, Obujamo legende in Šola šoli v spomin so trije izmed najbolj inovativnih načinov, ki so jih po vsej Evropi povzeli tudi drugi člani ASCE. Tako je nastala izmenjava praks, ki je prerasla v skupen projekt Schools on cemeteries. Ta je bil v letu 2022 glavna tematika Tedna evropskih pokopališč (Week of Discovering European Cemeteries) v okviru združenja ASCE.

Pokopališča so s tem projektom hkrati postala predmet raziskovanja in razvoja v visokošolskih programih. Manager poti evropskih pokopališč, mag. Dušan Vrban, prav na osnovi tega projekta že nekaj let na višješolskih in univerzitetnih študijih razvija programe turističnega razvoja na osnovi pokopališč. Predstavljanje pokopališč kot družabnih omrežij za mlajše, izvora turističnih zgodb, podlage za razvoj turističnih izdelkov ali kot izziva za digitalno komuniciranje tako odpira nova poglavja v raziskovanju potencialov in razvoju vzdržnega turizma.

Kot je ob prejemu nagrade na letnem forumu povedala predsednica združenja ASCE mag. Lidija Pliberšek, »je nagrada odmevno priznanje združenju evropsko pomembnih pokopališč, da je delo s šolami izredno pomembno za ohranjanje kulturne dediščine in ozaveščanje mladih o evropskih vrednotah ter medkulturnem sodelovanju. Na lokalni ravni sta spodbujanje in razvoj tovrstnih projektov ključnega pomena za mirno, razumevajočo in vzdržno prihodnost družbe.«

Združenje ASCE širi zavest o pomenu pokopališč

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) je največja in najpomembnejša tovrstna organizacija, ki ohranja ter predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Pogrebno podjetje Maribor je član ASCE od leta 2005; na letnem srečanju članov ASCE na Dunaju septembra 2011 je Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, prevzela mesto predsednice združenja, ki ga vodi že tretji mandat.

Oddaj komentar