FOTO: Pridobil bi lahko kar milijon evrov protipravne premoženjske koristi

FOTO: SKP PU Maribor

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so 18. 11. 2020, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča na Ptuju, v okolici Ptuja opravili hišno preiskavo gospodarskega poslopja. Ob tem so odvzeli prostost 35-letnemu Ljubljančanu, ki se je nahajal v tem objektu.

Med preiskavo so kriminalisti v gospodarskem poslopju našli tri posebej prirejene prostore za proizvodnjo prepovedane droge konoplje. V teh prostorih so našli 460 sadik prepovedane droge konoplje in skoraj 300 g že posušene prepovedane droge konoplje.

Na podlagi odredbe sodišča so ljubljanski kriminalisti nato opravili hišno preiskavo še na naslovu bivanja osumljenca v Ljubljani. Tam so našli še več kot 1,6 kilograma prepovedane droge konoplje in pripomočke za nadaljnjo prodajo prepovedanih drog.

Osumljeni do sedaj za kazniva dejanja še ni bil obravnavan

Skupaj so kriminalisti tako zasegli 2 kilograma posušene prepovedane droge konoplje in 460 sadik, iz katerih bi lahko pridelal vsaj še 92 kg prepovedane droge konoplje. Z neupravičeno prodajo navedene količine prepovedane droge bi zaslužil okoli 300.000 evrov, če bi le-to prodajal v večjih količinah. Če pa bi prodajal na drobno, v manjših količinah, pa bi pridobil okoli 1.000.000 evrov protipravne premoženjske koristi. S kontinuirano proizvodnjo bi to lahko v enem letu ponovil tri do štiri krat. Osumljeni do sedaj za kazniva dejanja še ni bil obravnavan.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), so osumljenca, 19. 11. 2020, privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper osumljenca odredil pripor.

Predpisana kazen zapora od enega do desetih let

Za kaznivo dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 1. odstavku, 186. člena KZ-1 je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

Oddaj komentar