FOTO: Najdragocenejša violina na svetu krasila Kazinsko dvorano SNG Maribor

FOTO: Osmium inštitut,

3,5 milijona evrov vredna violina »The Osmium Violin« se je med svetovno turnejo le za nekaj ur ustavila tudi v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru.
Pod okriljem Osmium inštituta Slovenija, se je v Kazinski dvorani SNG Maribor odvil prav poseben dogodek, predstavitev najdražje na novo izdelane violine na svetu. Poleg Slovenije je violina bila predstavljena v Lihtenštajnu in Avstriji, na svoji premierni predstavitveni poti pa bo obiskala svetovne prestolnice kot so Abu Dhabi, Tokio, Sydney, New York in druge.

Dogodka v Mariboru se je udeležilo 150 povabljenih gostov, med katerimi je bil tudi izdelovalec violine Edgar Russ,. V italijanski Cremoni, kamor se je iz avstrijske Štajerske preselil leta 1984, in kjer je imel svojo delavnico tudi slavni Antonio Stradivari, je mojster violino izdeloval 32 mesecev.

Alen Senekovič – direktor Osmium inštituta Slovenija je dejal: »Da je bil prav osmij izbran za vdelavo v to dragoceno violino, gre pripisati vedno večji prepoznavnosti te plemenite kovine in izjemnim lastnostim, ki jih nudi. Gre namreč za zadnjo, po količini najredkejšo in hkrati po vrednosti najdragocenejšo izmed osmih plemenitih kovin, ki vstopa na investicijski trg. Ko osmij primerjamo z zlatom, ugotovimo, da ga je kar 1.500-krat manj in je s tem še toliko bolj plemenit. In nenazadnje, popolnoma vsak kos osmija je unikaten in ga ni mogoče ponarediti. Prav takšna pa je tudi violina, zaradi katere smo danes tukaj.«

Violino krasi 298 dragih kamnov, rubinov, safirjev, tsavoritov in briljantov, njeno visoko vrednost pa ji daje prav 541 kosov najdragocenejše plemenite kovine na svetu osmija, vgrajenih v 18 karatno zlato. Plemenita kovina osmij je po vrednosti kar 20-krat dragocenejša kot zlato.

Edgar Russ – izdelovalec violine pa je povedal: »Vesel sem, da sem se lahko dogodka v Sloveniji udeležel tudi osebno. Z izdelavo glasbil se ukvarjam že več kot 30 let. Tekom mojega ustvarjanja me je vse bolj navduševalo okraševanje svojih izdelkov. Prvo okrašeno violino sem izdelal že v letu 1987, za tem pa tudi nekaj kopij znane okrašene Stradivarijeve violine.«

To pa ni prvi tovrstni izziv za Avstrijca Edgarja Russa

Nekoč je za omanskega sultana Quabusa izdelal violino, okrašeno z najdragocenejšimi kamni, njen obstoj pa je po navodilih sultana moral ostati skrivnost vse do njegove smrti. Sultan je umrl leta 2020, njegov inštrument pa je danes razstavljen v operi Muskat. Na samem dogodku, je ob spremljevalnem kulturnem programu, bilo moč slišati tudi, kako najdragocenejši instrument zveni. Na violino je zaigrala priznana in večkrat nagrajena violinistka Oksana Pečeny, ki sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je 2. koncertna mojstrica mednarodnega orkestra “No Borders Orchestra”.

Oksana Pečeny – violinistka je o samem dogodku strnila nekaj občutkov: »Navajena sem velikih nastopov. Nikoli ne doživljam, da bi se mi pri igranju tresle roke. No, tokrat so se mi. Imeti v rokah tako izjemen instrument, je res nekaj posebnega. Zelo sem hvaležna za to priložnost.«

Oddaj komentar