FOTO: Mineva častitljivih 150 let od ustanovnega občnega zbora PGD Maribor – mesto

Stari voz z lestvijo

V torek, 16. marca 2021, mineva častitljivih 150 let od ustanovnega občnega zbora Prostovoljnega gasilskega društva Maribor-mesto. Društvo se tako uvršča med najstarejša gasilska društva v Sloveniji.

Zametki PGD Maribor-mesto segajo v davno leto 1868, ko je Franz Stampfl mariborskemu občinskemu svetu predlagal, da mesto organizira redno požarno obrambo, ki bi bila v organizaciji Telovadnega društva. Svetniki so predlog zavrgli z obrazložitvijo, da mora biti gasilska dejavnost v pristojnosti občinskega sveta in ne društva. Naslednji poskus ustanovitve je bil že leta 1870, ko je Telovadno društvo v Mariboru imenovalo pripravljalni odbor za ustanovitev gasilskega društva, vendar so bila pravila delovanja zavrnjena s strani deželnega namestništva v Gradcu. Pripravljalni odbor je pravila popravil in marca leta 1871 so s strani deželnega namestništva bila potrjena. Kmalu za tem so na občnem zboru, 16. marca 1871 ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Maribor- mesto. Ustanovnega občnega zbora se je udeležilo 122 ustanovnih članov.

Leta 1908 so nabavili prvi sanitetni vprežni voz

Gasilsko društvo se je že v prvem letu dodobra opremilo s tremi motornimi brizgalnimi, s 700 metri cevi, vozom za cevi in dvema vozovoma za vodo, s po enim vozem za moštvo in opremo. Leta 1908 so nabavili prvi sanitetni vprežni voz, ki je bil namenjen reševanju in nudenju nujne medicinske pomoči. Leta 1912 je društvo v mestu vzpostavilo tristopenjski analogni alarmni sistem, ki je gasilce opozarjal, kadar je prišlo do intervencije. Žičnata povezava z zvoncem je bila nameščena v stanovanja, kjer so bivali gasilci, pa tudi v nekatere tovarne in podjetja, ter celo v bližnje gostilne.

Posebno mesto v društvu je imela tudi »Stara dama«

Leta 1914 so v društvu kupili šasijo z motorjem Puch, ki so jo nadgradili v lastni režiji in tako je bil to na Štajerskem prvi orodni avto namenjen za gasilsko posredovanje v mestu. Vse nadaljnje nabave gasilskih vozil in opreme so sledile tehnologiji predvsem z namenom kakovostnejšemu požarnemu in splošnemu reševanju. Posebno mesto v društvu je imela tudi »Stara dama«, 30 metrska avtomehanična lestev Mercedes Benz, ki so ji nabavili že davnega leta 1934. V operativni uporabi je bila vse do leta 1996, nato je bila še dobrih dvajset let v garaži kot izjemen muzejski eksponat, nato pa so jo leta 2017 bili primorani prodati zaradi pomanjkanja prostora in finančnih sredstev ob nakupu novejše avto-lestve. »Stara dama« je tako dobila nov dom v nemškem bavarskem mestu Passau.

Članstvo društva trenutno šteje 97 članov

Danes je vozni park društva sestavljen s kombiniranim tovornim vozilom GVC 16/25, ki je namenjen prevozu moštva, opreme in vode, vozilom za gašenje in reševanje iz višin (gasilska avtolestev), tremi gasilskimi priklopniki, gasilsko reševalnim čolnom, dvema voziloma za prevoz moštva, dvema prenosnima motornima brizgalnama in avtocisterno s 5.000 litri vode. V letošnjem letu pa prihaja čas, ko bo društvo »upokojilo« dosedanjo avtocisterno znamke Mercedes-Benz z letnico izdelave 1977. Nadomestila jo bo nova avtocisterna z oznako AC 30/60, znamke Scania P410 XT, katera bo imela kapaciteto vode 6.000 litrov in s pretokom črpalke 3.000 litri na minuto.

Vozni park PGD Maribor – mesto danes

Opremljena bo s sodobno opremo, nameščen pa bo tudi elektro vitel in naprava za pranje cestišč. Vozilo bo izdelano na terenskem podvozju s pogonom na vsa kolesa in motorjem s 410 konjskimi močmi. Predsednik društva, Boštjan Irgolič je ob tem dejal: »Članstvo društva trenutno šteje 97 članov, od katerih je 36 operativnih gasilcev, ki z nesebično predanostjo izvozijo ob vsakem klicu na pomoč. Vodijo nas moralna in etična načela, medsebojni odnosi pa temeljijo na tovarištvu, spoštovanju, zaupanju in dostojanstvu. Vse to pa je ključ do uspešnega dela in ohranjanja tradicije skozi dolgoletno zgodovino gasilske organizacije.«

Kljub negotovim časom, ko nas je vse zaznamovala epidemija Covid-19, se prostovoljni gasilci PGD Maribor – mesto pripravljajo na praznovanje 150. obletnice društva. Le ta bo predvidoma potekala v maju, ko bo potekala predstavitev gasilskih vozil in tehnike z blagoslovom in slavnostnim prevzemom nove gasilske avtocisterne. Sledil bo tudi osrednji dogodek – slavnostna akademija, kjer društvo pričakuje navzočnost najvišjih državnih predstavnikov.

Oddaj komentar