FOTO: Lokomotiva znova zasijala pred mariborsko železniško postajo

V začetku novembra ste nas bralci obvestili, da so odstranili znamenito lokomotivo na glavni železniški postaji. Zdaj je lokomotiva nazaj in sije v vsem svojem sijaju.

Lokomotiva 151-001 pred železniško postajo v Mariboru od leta 80-ih let prejšnjega stoletja spominja tako domačine in turiste na prisotnost in pomen železnice v Mariboru. “Izdelana je bila leta 1903 kot lokomotiva serije 32d nekdanje Južne železnice. Z oznako RL.1 pa so jo za prevoze so uporabljali na Rogaški lokalni železnici. Od konca obdobja parne vleke v Sloveniji velja za edino ohranjeno lokomotivo omenjene serije,” so nam pojasnili iz Slovenskih železnic.

Bila je v slabem stanju

Omenjeno lokomotivo so novembra premaknili v delavnico, kjer pa so jo v dobrem mesecu dni ustrezno obnovili. Lokomotiva je v lasti SŽ, stoji pa na parceli v lasti MOM. Lokomotiva s strani lastnika ni bila redno vzdrževana in je v zelo slabem stanju, posledično pa kazi podobo vedute železniške postaje, na kar so nas večkrati opozarjali tudi občani.

“Mestna občina Maribor je lastniku večkrat predlagala obnovo oz. varno odstranitev lokomotive s sedanjega mesta in nadomestitev z drugo – obnovljeno (če je izvedljivo s takšno, ki je v preteklosti vozila tudi na železniških progah v območju Maribora), obstoječo pa premesti v stalno zbirko Železniškega muzeja SŽ. S tem predlogom soglaša tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija OE Maribor, ki je lokomotivo predlagal za spomenik lokalnega pomena, saj predstavlja prostorsko dominanto tega prostora,” zapišejo.

Oddaj komentar