FOTO in VIDEO: Otroci iz Nemčije in Španije na gostovanju v Mariboru

Zaključek Erasmus+ projekta

Dvanajst učencev iz Nemčije in Španije te dni zaključuje “izmenjavo” v Mariboru. Na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru so slavnostno zaključili s projektom „Living, learning and working in Europe“, ki so ga izvajali znotraj programa Erasmus +.

Spoznali so nove prijatelje, slovenski šolski sistem, možnosti zaposlovanja in si ogledali Maribor – mesto, kjer so gostovali otroci stari med 12 in 14 let. Bistvo projekta “Živeti, učiti se in delati v Evropi” je bilo, da se otroci naučijo pisati prošnje za službo, pravilno napisati življenjepis in kako pravilno izvesti intervju oz. razgovor ob kandidiranju za delovno mesto. Koordinatorica projekta Marjetka Bunford Selinšek meni, da priprava na življenje nikoli ni prezgodnja. „Jaz bi začela še prej. Sem zelo vesela, da smo se odločili za ta projekt, ker ugotavljamo, da so ti otroci že konkretno pripravljeni na življenje,“ pravi.

Pripravljeni na službo

V Mariboru je gostovalo 6 Nemcev in 6 Špancev s svojimi učiteljicami. V okviru njihovega obiska, so jih mariborski učenci odpeljali na obisk v Karierni center Zavoda za zaposlovanje Maribor. „Tam smo imeli delavnice, kako se elektronsko prijaviti v službo. Šli pa smo tudi v tri podjetja, Verus d.o.o., Ledinek Inženiring d.o.o. in v Turistično agencijo Sonček. Tam so otrokom pripravili praktično delo, tako da so bili v vlogi prosilca za službo,“ pojasnjuje Bunford Selinškova.

Zaključek Erasmus+ projekta
Zaključek Erasmus+ projekta

Podpora projektu za mlade

Projekt je v celoti podprla Mestna občina Maribor. Podžupan Saša Pelko je na slavnostnem zaključku projekta poudaril, da mladi na tak način iz prve roke spoznavajo druge kulture. „Eno je, če se nekaj naučijo iz učbenikov ali iz dokumentarnih oddaj. Ko pa spoznajo nekoga iz drugega konca Evrope, pa vidijo od blizu kako poteka življenje tam, kakšne so njihove navade,“ pravi Pelko.

Vsi iščemo delo
Ob zaključku projekta so ugotovili, da ljudje po svetu iščejo službo tako kot mi, da znajo angleško in, da so pripravljeni sodelovati. Najbolj veseli ob tem so seveda otroci, ki te povezave rabijo za prihodnost. Projekt Erasmus+ sicer traja dve leti, tako da bodo otroci osnovne šole Franceta Prešerna vrnili obisk. Novembra letos gredo v Španijo, naslednje leto aprila pa še v Nemčijo.