Festival sprehodov v Mariboru

Fotografija je simbolična, vir: Pixabay

Ekipa Rajzefibra v Mariboru že nekaj časa prireja urbane sprehode zunaj običajnih turističnih poti. Tako je tudi letos pripravila Festival sprehodov. Ta se začenja danes in je iz preteklih treh dni zrasel na šest, podvojil je tudi število brezplačnih sprehodov po mestnih ulicah, podzemnih rovih in trgih Maribora.

Kot so ob začetku festivala napovedali v Društvu Hiša, bodo udeleženci na organiziranih sprehodih lahko spoznali zgodbe in legende, ki delajo Maribor tako zelo mariborski. O mestu in njegovih prebivalcih namreč kroži veliko urbanih legend in klišejev, za katere v društvu pravijo, da jih nekaj zagotovo drži, marsikatera zgodba pa je privlečena za lase.
“Velikokrat slišimo, da je mesto sivo in da se nič ne dogaja, da capljamo za drugimi, večjimi, bogatejšimi in lepšimi mesti. Maribor sicer še zdaleč ni popoln in urejen kot nekatera druga mesta, marsikje je nekoliko zdelan, okrušen in robat, a je naš in ga imamo radi natančno takšnega, kot je,” pravijo organizatorji.

S festivalom želijo dokazati prav to, da mesto ni sivo in dolgočasno, ampak da je pod, morda umirjeno površino, še kako živo. Do konca tedna bodo potekali brezplačni sprehodi, na katerih bodo lokalni sprehajalci, ki živijo z mestom in poznajo njegove zgodbe, nekateri so tudi profesionalni turistični vodniki, udeležencem omogočili drugačna doživetja. Z njimi bodo odkrivali zaprašene kotičke in neizpovedane zgodbe mesta, obiskovalcem bodo predstavili raznovrstnost Maribora, njegov srednjeveški in meščanski obraz ter močno industrijsko in delavsko zapuščino, pa tudi njegovo kreativno urbanost, ki se prepleta s sproščenim zelenjem mehkih hribov in s tem zagotavlja prostor za drugačne, nore zgodbe.
Organizatorji bodo poskrbeli tudi za miselne sprehode ob večerih, ki bodo tematsko obarvani. V Salonu uporabnih umetnosti bodo tako med drugim potekali pogovori o Mariboru v literaturi, kreativnem turizmu, sprehajanju in hoji, industrijski dediščini mesta, pogovarjali se bodo tudi o Piramidi, griču, pod katerim je zrasla štajerska prestolnica.
Da bi poskrbeli za več turistične ponudbe v mestu, so za lokalne akterje pripravili tudi laboratorij ustvarjanja kulturnih in kreativnih turističnih produktov, ki ga bodo v času festivala izvedli s pomočjo mednarodnih strokovnjakov s področja kreativnega turizma. Teme tridnevnega laboratorija bodo kulturno in emocionalno umeščanje mesta ter kako posamezna dejstva povezati v zgodbe.
Kot se za festival spodobi, pa bodo zadnji dan podelili tudi nagrade. Prejela ju bosta sprehod z najvišjo oceno obiskovalcev in sprehajalec, ki se bo udeležil največ sprehodov, da pa javnosti ne bodo predstavili zgolj najlepših kotičkov mesta, pač pa želijo opozoriti tudi na črne pike, bodo posebno “nagrado” podelili tudi predelu mesta, ki bo od udeležencev prejel največ kritik.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar