Epidemija podaljšana še za 60 dni, ostaja večina omejitvenih ukrepov

Janez Janša

Vlada je podaljšala razglasitev epidemije, ki jo je prvotno razglasila 19. oktobra, še za 60 dni. Ob tem je podaljšala večino protokoronskih omejitev, šole ostajajo zaprte. Cepljenje proti covidu-19 se po državi nadaljuje, do zdaj so razdelili okoli 40.000 odmerkov cepiva.

Podaljšanje razglasitve epidemije za 60 dni bo začelo veljati 17. januarja. Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

Ni prišlo do sproščanja ukrepov

Tako tudi do kakšnega večjega sproščanja protikoronskih omejitev pričakovano ni prišlo, pač pa je vlada podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice.

Po novem bodo lahko nemoteno prehajali državno mejo dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, če bodo prehajali mejo zaradi opravljanja kmetijskih, poljedelskih ali gozdarskih del in se bodo vrnili takoj po opravljenem delu.

Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri antigenski test, ki ga oseba predloži ob vstopu v državo, ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Pri testih ni sprememb

Pri PCR testih ni sprememb. Še vedno velja, da ne smejo biti starejši od 48 ur od odvzema brisa in morajo biti opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Po novem bo možno, da bo oseba, ki jo bodo ob vstopu v Slovenijo napotili v karanteno, trajanje karantene prekinila z negativnim PCR ali hitrim antigenskim testom, pri čemer ne bo več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi. Do zdaj je namreč veljalo, da je možno opraviti test, da bi prekinili karanteno, peti dan po napotitvi. Nova država na rdečem seznamu, v skladu s katerim se ob vstopu v Slovenijo odredi karantena (z izjemo negativnega PCR ali hitrega testa), je Irska.

Na državni ravni niso izpolnjeni pogoji za sproščanje ukrepov

Poleg tega je vlada na današnji seji sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence. Ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka je podaljšan do konca marca.

Vlada se ni odločila za sproščanje ukrepov, ker na državni ravni še niso izpolnjeni pogoji za to – sedemdnevno povprečje okužb pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh namreč znaša 1668, v bolnišnicah je hospitaliziranih 1244 covidnih bolnikov, od tega 206 na intenzivni negi. Največ okužb je v posavski regiji, kjer povprečje v zadnjih 14 dneh znaša 2037,3. Sledi ji jugovzhodna regija, kjer povprečje znaša 1500,1. Najboljše je stanje v primorsko-notranjski regiji, kjer povprečje znaša 772,2.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar