Energetika Maribor bogatejša za vozilo na CNG

V Energetiki Maribor so danes namenu predali vozilo na stisnjen zemeljski plin (CNG) – metan. Sicer so s posodabljanjem voznega parka z vozili na okolju prijazna goriva, pričeli že pred tremi leti. Prizadevanja po zmanjševanju izpustov in škodljivih delcev v ozračje, so še posebej prišle do izraza v letošnji zimi, ko so bile v Mariboru večkrat presežene mejne vrednosti onesnaženosti zraka. Energetika Maribor skuša, kot je dejal direktor Alan Perc, prispevati k zagotavljanju čistejšega zraka v mestu ne le s širitvijo omrežja daljinskega ogrevanja za prebivalce, ampak tudi s posodabljanjem lastnega voznega parka z okolju prijaznejšimi vozili.

energetika, avto, metan
Alan Perc, direktor Energetike Maribor, Andrej Fištravec, župan MO Maribor in Saša Pelko, podžupan MO Maribor

Lani je bilo kar nekaj ulic v Mariboru razkopanih, enako v letu 2015. Širitve daljinskega ogrevanja smo se lotili kar z veliko žlico in priključili veliko večino večstanovanjskih objektov in kotlovnic na levem bregu Drave,” je pojasnil Perc.

Polnilnica za CNG velika pridobitev za Maribor

Daljinsko ogrevanje je aktualno le v hladnejših mesecih, zato je prednost vožnje z vozili na stisnjen zemeljski plin opazen skozi vse leto. “Prvi korak, ki smo ga skupaj z Mestno občino Maribor storili na tem področju, je bil leta 2014, ko smo zgradili polnilnico za stisnjen zemeljski plin,” je pojasnil Perc.

Omenjena polnilnica na Zagrebški cesti je ena od skupno le treh v Sloveniji in tako ključnega pomena za spodbujanje uporabe vozil na ta okolju prijaznejši pogon. Junija 2014 so vsa mariborska javna podjetja podpisala pismo o nameri za zamenjavo voznih parkov z vozili na CNG in to postopno uresničujejo. Tako se po Mariboru vozi 13 avtobusov podjetja Marprom, katerih gorivo je stisnjen zemeljski plin. Dve takšni vozili imajo tudi v Snagi in Plinarni Maribor, štiri tudi v Energetiki Maribor.

Alan Perc, direktor Energetike Maribor in Andrej Fištravec, župan MO Maribor
Alan Perc, direktor Energetike Maribor in Andrej Fištravec, župan MO Maribor

Na lokalni ravni delamo zelo resno na tem področju. Žal država nekoliko spi, a že z lastnimi močmi lahko veliko naredimo,” je na današnji predstavitvi novega vozila Energetike Maribor povedal mariborski župan Andrej Fištravec. “Odločno korakamo po poti stran od fosilnih goriv,” je dodal.

CNG najcenejše gorivo

Stisnjen zemeljski plin je zagotovo alternativa kar za pet- ali desetletno obdobje pred električno energijo, ker je še razmeroma poceni. Na primer, investicijska vrednost v takšen avtobus je recimo 20 odstotkov višja kot v dizelski avtobus, a najmanj 50 odstotkov nižja kot v tem trenutku elektrika,” je pojasnil Perc.

V Energetiki Maribor imajo skupno deset vozil, postopno pa nameravajo zamenjati vsa za okolju prijaznejša. “Trenutno smo na okrog 40 odstotkih,” je dejal Perc.

 

Oddaj komentar