DZ v četrtek na izredni seji o izredni uskladitvi pokojnin

Slika je simbolična

DZ bo v četrtek zasedal na izredni seji, na kateri bodo poslanci med drugim obravnavali novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki bi prinesla izredno uskladitev pokojnin, je na današnji seji sklenil kolegij predsednika DZ. Na seji pa bodo poslanci odločali tudi o predlogu novele zakona o javnem naročanju.

S predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga v parlamentarni postopek vložili v poslanski skupini DeSUS, želijo doseči izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka in tako dokončno odpraviti primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin v času gospodarske krize.

Poslanske skupine koalicije so sicer k predlogu novele zakona vložile dopolnilo, po katerem bi se za 3,5 odstotka uskladile le pokojnine, priznane do konca leta 2010, tiste, priznane v letu 2011, za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Prav tako bi se za en odstotek uskladile najnižje pokojnine, zagotovljene pokojnine in najnižji znesek invalidske pokojnine. Dodatna uskladitev pokojnin, ki jo predlagajo v koaliciji, bi se izvedla s 1. januarjem.

DZ bo na izredni seji obravnaval tudi predlog novele zakona o javnem naročanju

Slednjega je vložila koalicija skupaj s poslanci SNS, prinaša pa regulacijo cen nabav medicinskih pripomočkov in medicinske opreme s sistemom referenčnih cen. S tem bi po navedbah predlagateljev dosegli znižanje cen medicinske opreme in bolj transparentno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov. SDS, NSi in SNS bodo sicer še danes na novinarski konferenci predstavile predlog sprememb zakona o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu.

vir: lokalec.si

 

Oddaj komentar