Urša Bogataj druga v Oslu, Nika Križnar postala skupna zmagovalka turneje

Vir: FB Urša Bogataj

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar, ki je sprva dobila prolog pred današnjo četrto in obenem zadnjo tekmo svetovnega pokala norveške turneje raw air, je s četrtim mestom (253,2 točke) v Oslu postala skupna zmagovalka turneje. Zmago na tekmi je slavila Japonka Sara Takanashi (263,9) pred olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj (259,3).

Takanashijeva je dobila zadnjo tekmo turneje surovi zrak, to pa je bila njena že 63. zmaga na tekmah svetovnega pokala ter 113. uvrstitev na oder za zmagovalke. Zgolj za 4,6 točke je za zmagovalko zaostala Bogatajeva z daljavo dneva v finalu (130,5 metra) na drugem mestu, Japonka pa je s tem dobila tudi njun dvoboj za skupno drugo mesto na turneji.

Da je na Holmenkollnu odmevala Zdravljica, je poskrbela Križnarjeva, za katero je današnje četrto mesto zadostovalo za zanesljivo skupno zmago na norveški turneji. “Nisem najbolj zadovoljna s svojimi skoki, saj sem naredila kar nekaj napak. A zmaga na turneji je nekaj posebnega, te sem izjemno vesela,” je takoj po nastopu dejala 21-letna Slovenka.

Križnarjeva je tako nasledila Norvežanko Maren Lundby, ki je zmagala na turneji 2019 in 2020, lani pa so zaradi koronske pandemije vse tekme svetovnega pokala na Norveškem odpadle.

Križnarjeva je za skupno zmago na turneji prejela ček za 45.000 evrov, Bogatajeva za skupno tretje mesto pa je bogatejša za 10.000 evrov.

Neodločen je tudi še boj za veliki kristalni globus, ki ga brani Križnarjeva. Po odpovedi tekem v Rusiji ima sicer manjše možnosti, da ubrani lansko zmago v svetovnem pokalu, teoretične pa še obstajajo. Vodilna skakalka to zimo, Avstrijka Marita Kramer, ki je bila danes peta, ima na prvem mestu 1226 točk, Križnarjeva na drugem mestu zaostaja za 195 točk, Bogatajeva je skupno tretja.

Poleg najboljših dveh Slovenk so tudi na zadnji tekmi turneje dobro nastopile tudi Jerneja Brecl (233,9), ki je bila deveta, Špela Rogelj (209,4), ki je bila enajsta, ter Maja Vtič (165,3) s 26. mestom. Brez finala je od Slovenk ostala Katra Komar, ki je tekmo končala kot 32.

Smučarske skakalke po odpovedi zadnjih dveh prizorišč zaradi ruske invazije na Ukrajino sezone v Nižnjem Tagilu in Čajkovskem čaka le še eno prizorišče. Mednarodna smučarska zveza (Fis) ni našla nadomestnega prizorišča, zato bodo zadnje tekme opravile prihodnji konec tedna v nemškem Oberhofu.

Za zadnje tekme sezone se bo slovenski reprezentanci spet priključila dvakratna mladinska svetovna prvakinja Nika Prevc, ali bo v ekipi tudi svetovna prvakinja Ema Klinec, pa za zdaj še ni znano.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar