DZ sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvo v prihodnjih desetih letih

Vir. dz-rs.si

Poslanci so z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon, ki ga je vložila vlada, za investicije namenja okoli dve milijardi evrov, med drugim za naložbe v univerzitetnih kliničnih centrih in izobraževalne ustanove na področju zdravstva.

Kot je na današnji tretji obravnavi predloga zakona povedal minister za zdravje Janez Poklukar, so naložbe v naslednjih desetih letih predvidene v vseh treh ravneh zdravstvenega varstva.

Za oba univerzitetna kliničnega centra je namenjenih 763 milijonov evrov, 557 milijonov evrov za razvoj in modernizacijo splošnih bolnišnic in negovalnih bolnišnic ter domov po celi Sloveniji.

“Za področje izobraževanja, izboljšanja in povečanja kapacitet fakultet namenjamo skupaj 250 milijonov evrov. Kar 200 milijonov evrov je namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju. To v povprečju pomeni tri milijone evrov na zdravstveni dom v Sloveniji,” je še dejal Poklukar.

Sredstva za zdravstveno dejavnost na primarni ravni so sicer povišali poslanci z dopolnili v parlamentarni proceduri, in sicer s 50 na 200 milijonov evrov.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar