DZ danes o mandatih nadomestnih poslancev in podpredsedniku DZ

Vir. dz-rs.si

Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji DZ potrjevali mandate poslancev, ki bodo v DZ nadomestili strankarske kolege, ki so v preteklem tednu parlamentarne klopi zamenjali za vladne. DZ bo med drugim glasoval tudi o kandidatu za podpredsednika DZ Danijelu Krivcu.

DZ je v preteklem tednu na glasovanju potrdil ministrsko ekipo 15. slovenske vlade pod vodstvom Roberta Goloba, zaradi nezdružljivosti posameznih vladnih funkcij s poslansko pa je parlamentarne klopi zapustilo več poslancev. V DZ jih bodo tako zamenjali nadomestni poslanci.

Poslanci bodo danes glasovali o kandidatu SDS za podpredsednika DZ Danijelu Krivcu. Predsedniku državnega zbora pri delu namreč pomagajo največ trije podpredsedniki, poslanci jih morajo izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ.

Eno podpredsedniško mesto po poslovniku pripada največji opozicijski poslanski skupini
DZ je dve podpredsednici že izvolil, in sicer poslansko SD Meiro Hot in poslansko Levice Natašo Sukič. Eno podpredsedniško mesto po poslovniku pripada največji opozicijski poslanski skupini, v tem sklicu DZ torej SDS, ki na to mesto predlaga nekdanjega vodjo poslanske skupine Krivca.

Glede na dnevni red seje bodo poslanci med mandatno-volilnimi zadevami obravnavali še predloge za izvolitev več okrajnih in okrožnih sodnikov, pa tudi predlog za razrešitev ustavnega sodnika Marijana Pavčnika, ki je konec maja podal odstop oz. zahtevo po predčasni razrešitvi s te funkcije.

Na dnevnem redu seje sta tudi predloga sklepov o ugotovitvi prenehanja mandata dveh članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija in predlog sklepa o razrešitvi člana upravnega odbora sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško.
VIR:Lokalec.si

Oddaj komentar