Dve leti po požaru Waldorfskega vrtca brez sprememb, starši županu poslali javno pismo

Dve leti je tega, ko je zagorel Waldorfski vrtec na Studencih. Obnova se zamika, starši pa so se odločili, da zberejo misli in želje in na župana naslovili javno pismo, ki ga objavljamo v celoti.

Spoštovani župan g. Aleksander Saša Arsenovič,

starši 96 otrok v Waldorfskem vrtcu Studenček po dveh letih od požara objekta na Valvasorjevi ulici 94 z zaskrbljenostjo spremljamo njegovo nespremenjeno stanje in se sprašujemo, kam bomo lahko zaupali svoje otroke v varstvo v prihodnosti. Bivanje 55 otrok iz enote pogorelega vrtca v prostorih Waldorfske šole Maribor je lahko samo začasno, objekt lastniško ni rešen, prostori so le za silo primerni in ne ustrezajo standardom.

Začasno gostovanje v zasilnih prostorih ni trajna rešitev

Če obnova objekta na Valvasorjevi ne bo izvedena v času, ki ga še imamo na voljo, bo obstoj Waldorfskega vrtca Studenček ogrožen. Kot starši smo izbrali Waldorfski vrtec Studenček iz mnogih razlogov. Gre za 100 let staro pedagogiko, v kateri
vzgojitelji iz generacije v generacijo prenašajo in nadgrajujejo znanja na podlagi poglobljenega opazovanja in razumevanja razvoja otrok.

Gre za pedagoge, ki svoje delo opravljajo z dušo in s srcem. Za ta program smo,
čeprav mnogim ni lahko in nismo premožni sloj, pripravljeni sami kriti tudi tisto razliko, ki jo v javnih vrtcih plačuje občina. Zavedamo se, da bi za našega otroka v javnem vrtcu občina plačala več, kot plačuje zdaj. Zato toliko bolj začudeno sprašujemo, zakaj tolikšno zavlačevanje, zadržki, izmikanje, prikriti poskusi prisile, naj svoje otroke oddamo v javne vrtce.

Starši smo z razlogi izbrali Waldorfski vrtec Studenček in vedno več jih je za nami, ki želijo isto. Vrtec je občini pripravljen plačevati najemnino, ki jo pokrivamo starši s svojimi dodatnimi prispevki ob plačilu vrtca. Ne samo starši otrok v vrtcu Studenček, tudi starši številnih generacij otrok, ki so waldorfski vrtec obiskovali v preteklih 28. letih, starši otrok, ki bi otroke radi vpisali vanj, pa jih ne morejo, ker ni prostorskih možnosti, starši šolskih waldorfskih programov in drugi bližnji sorodniki vseh teh več sto otrok namreč ob odnosu mariborske občine do rešitve prostorske problematike Waldorfskega vrtca Studenček žal
ne moremo biti zadovoljni občani. Zakaj občina ne izkoristi tega načina organiziranja predšolskega varstva, ki je zanjo nedvomno ugodnejši tako finančno kot z vidika zadovoljstva občanov?

Specialno usposobljeni vzgojitelji waldorfske pedagogike, ki delajo v Waldorfskem vrtcu Studenček, so plod dolgoletnih prizadevanj in vložka vsakega posameznika v dodatno izobraževanje na tem področju. Zaradi povečanega povpraševanja staršev se je v vseh letih delovanje vrtca širilo in danes zagotavljamo 22 delovnih mest. Zaposleni cenijo, da delajo v ustanovi, v kateri sta timsko delo in iskrena kolegialnost na najvišji ravni in v kateri kontinuirano strokovno usposabljanje omogoča profesionalno in osebno rast. Žal pa bo vrtec ob nerešeni prostorski situaciji moral zapirati oddelke in posledično odpuščati nekatere do sedaj zaposlene in specialistično usposobljene vzgojitelje. S svojim podpisom tudi zaposleni izražajo upanje in željo, da se bo prostorska stiska vrtca zaradi v požaru poškodovanega objekta kmalu rešila in da ne bo še več ogroženih
delovnih mest.

Starši otrok, ki obiskujejo Waldorfski vrtec Studenček, smo zavestno izbrali ta vrtec zaradi kakovosti vsebin tega predšolskega programa in srčnosti zaposlenih. Drugo največje mesto v Sloveniji kaže svojo naprednost inodprtost tudi s tem, da omogoča izbiro waldorfskih vrtcev, kot je Studenček. Kot župan ste mu izrekali podporo ob požaru in zaradi tega smo vas zelo cenili. Žal to naše zaupanje po dveh letih nespremenjenega stanja in
pomanjkljive komunikacije kopni, zato vas pozivamo, da v najkrajšem možnem času organizirate sestanek na Mestni občini Maribor z vami osebno, ki se ga bomo udeležili predstavniki staršev in predstavniki vrtca ter na njem dorekli nadaljnje korake za obnovo pogorelega objekta.

Lepo vas pozdravljamo,
starši, zaposleni in prijatelji Waldorfskega vrtca Studenček

V zvezi z omenjenim javnim pismom smo se na Mestno občino Maribor obrnili tudi mi. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Oddaj komentar