Družinski zdravniki: “V takšnih pogojih ne bomo vztrajali dolgo!”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

Kolektiv specialistov in specializantov je v pismu podpore kolegom znova opisalo razmere v poklicu in pozvalo odgovorne k ureditvi razmer na področju družinske medicine. “V takšnih pogojih tudi mi ne bomo vztrajali dolgo,” so zapisali v pismu.

Kot pišejo, so tudi na mariborskem koncu šokirani nad novim Splošnim dogovorom za leto 2019, ki se mu po njihovem zavajajoče reče dogovor. “Količnik na enega zdravnika se je še povečal (za našo regijo za približno 150 količnikov na zdravnika in sedaj znaša 2591,12). Kljub vsem našim naporom, da bi politikom razložili, kakšne so naše dnevne obremenitve in posledično, zakaj kvaliteta naše obravnave šepa, nas nihče ne sliši,” so zapisali.

Pacienti se upravičeno pritožujejo nad čakalnimi dobami

Zdravniki se vsakodnevno srečujejo s pritožbami pacientov, ki so upravičene, da čakajo predolgo, da ne uspejo vzpostaviti kontakta z ambulanto, pa tudi, da v času odsotnosti zdravnika niso deležni enako kvalitetne oskrbe. Pravijo, da se vsega naštetega tudi v Zdravstvenem domu Maribor še predobro zavedajo in da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi sistem obdržali nad vodo.

Razmere so katastrofalne, saj, kot opisujejo, se dnevno soočajo z izgorelimi zdravniki in zdravnicami, ki komaj še zmorejo, ki vsak daj prosijo za razbremenitve. “Razumljivo posledično niso pripravljeni sprejeti novih, dodatnih obremenitev, ki nam jih sistem nalaga vsak dan. Kolegice in kolegi iz ZD Kranj, ZD Celje in tudi drugi po Sloveniji, ki so se že napovedali odpoved delovnega razmerja v takšnih pogojih, so pokazali izjemno držo, saj ne želijo več delati v pogojih, ki so nevarni v prvi vrsti za naše bolnike in tudi za nas. V teh prizadevanjih jih v celoti podpiramo,” pišejo zdravniki.

“Pacienti naj se postavijo za svoje pravice!”

Zaključujejo s pozivom uporabnikom, da se postavijo zase, za svojo pravico do kvalitetne oskrbe, ki ne bi smela biti odvisna od tega, v katerem kraju živite. Trenutno je dostopnost do izbranega zdravnika odvisna od tega, v katerem kraju živite in koliko zdravnikov dela na tem območju, sistem pa kratkoročno niti ne predvideva ukrepov za izenačitev teh pogojev.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor

Poudarjamo, da so edini sprejemljivi kriteriji za delo v družinski ambulanti že sprejeti standardi in normativi – za leto 2019 je to 1895 količnikov, s ciljem 1500 opredeljenih količnikov na enega zdravnika, ki za nas v tem trenutku predstavljajo edino merilo za varno in kakovostno delo,” pišejo v pismu.

Družinski zdravniki Zdravstvenega doma Maribor tako ponovno pozivajo k takojšnjim spremembam pogojev dela v družinskih ambulantah, “saj v takih pogojih tudi mi ne bomo vztrajali dolgo.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar