Družba “faušije”: sosedje prijavili 83-letno starko, da prodaja zelenjavo

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Znana dobrodelka Ninna Kozorog se sprašuje, kam je prišla slovenska družba, v kateri so sosedje prijavili 83-letno ženico, ki tako kot mnogo starostnikov noče “fehtati za pomoč”, ampak pridela nekaj zelenjave zase in še za koga za mali denar.

“Mati, država – žalostna sem. Družba Slovencljev – razočarala si me. Ne eno in ne drugo ni prvic – verjetno tudi ne zadnjic. A vedno nizje pada nasa druzba,” je začela svoj zapis Ninna Kozorog.

Starostniki želijo ohraniti dostojanstvo

Opisala je, da že več let kupuje lokalno, “pri starostnikih, ki nikakor ne želijo “kar tako pomoči” … A teh nekaj evrov, ki jih dobijo na tak način – niso le evri. Ni meja med iti spat sit ali lačen. Gre za še kako pomemben občutek, da so nekaj naredili sami, si prislužili in jim s tem ni bilo odvzeto dostojanstvo (“ker fetahli pa ne bomo”). In preden reče kdo, da nekdo, ki je v stiski – bo že vzel denar brez prodaje. Ni vedno tako. Po 15 letih terena – je ravno obratno.”

K 83-letnici je zaradi prijave sosedov prišel inšpektor

Pravi, da se je kot vedno v nedeljo oglasila pri 83-letni gospe, ki živi v odročnih krajih, da bi pri njej nakupila nekaj zelenjave, a “tokrat ni želela nič. Pravzaprav mi je rekla, da naj ne prihajam več. Ha? Zakaj? Nikakor mi ni želela povedati, naj sem še tako silila vanjo. Sedla sem v avto. V očeh so me zaskelele solze. Kaj sem naredila narobe? Kje in kdaj sem jo prizadela? Takrat se je sklonila k meni in mi zašepetala, da “je imela obisk”.
Obisk? Da. Inšpektorja.”

Sosedje povedali inšpektorju, da ima gospa novo bundo

Ninna Kozorog pravi, da se ji je ob tem ustavilo srce: “Gospa je doma “bogu-za-levo-nogo”, kamor pozimi brez dobrega 4×4 tako ne prideš in kamor sem se navadila, da ne zahajam v jutranji zori, saj preplašim vse srne. Kako jo je našel inšpektor? Preprosto. Sosedje so prijavili, da nezakonito prodaja zelenjavo. Da nima prijavljene dejavnosti. Da ne prijavi davčni. Da je to delo na črno. Da je to utaja davkov. Videli so moj (marjanin, jožetov) avtomobil, ki so prihajali. Poslali so slike kot dokaz. Kot so povedali, da si je gospa kupila novo bundo (zanjo je dobesedno vedel inšpektor).”

Mati, država – žalostna sem.
Družba Slovencljev – razočarala si me. Ne eno in ne drugo ni prvic – verjetno tudi ne…

Objavil/a Nan Ninn Kozorog dne Torek, 11. maj 2021

“Ali smo res postali družba “foušije”, kjer je človek človeku volk?

“Gospa je resda dobila opomin (hvala, inšpektor za razum), a za nekoga, kot je Ana, je bil to šok. Nikakor ne obtožujem inšpektorja, opravljal je le svoje delo… Se pa sprašujem, kje živim. Vedno sem verjela v dobro – v ljudeh, v stvareh. A v zadnjih mesecih se ta vera maja,” razmišlja Kozorogova in se sprašuje, “ali smo res postali družba “foušije”, kjer je človek človeku volk? Kjer se mora Ana, ki s to prodajo zasluži manj kot stane kosilo štiričlanske družine v menzi, bati sosedov? Teh istih levih sosedov, ki imajo vozni park visoko nad slovenskim povprečjem … teh istih desnih sosedov, pri katerih bohoti ogromna terasa z bazenom … Mar ne bi bilo bolje, da od Ane kupijo nekaj pridelkov … ali za njih niso dovolj eko? Imajo oni kaj manj, če ima Ana nekaj evrov več? Evrov, ki si jih želi zaslužiti, ker nikakor ne želi “fehtati”. In po drugi strani – sprašujem tebe, država, kam smo prišli? Ne bi raje lovvili večjih prekrškarjev kot starejše, ki prodajo kozarec kumaric in nekaj glav solate?”

Oddaj komentar