Drama SNG Maribor s predstavo Brezmadežna na gostovanju v Italiji

Drama SNG Maribor Brezmadežna. Foto: Aljoša Rebolj

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravila na gostovanje v italijanski Čedad, kjer bodo nocoj na festivalu Mittelfest 2020 izvedli dramo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, je na sporedu v Teatru Ristori.

Festival Mittelfest 2020, ki so ga organizatorji letos premaknili v pozno poletje, v Čedadu poteka od 5. do 13. septembra. Vsebinsko ga je zastavil umetniški vodja Haris Pašović z nosilno idejo, kakšno vlogo naj ima v današnjem koronačasu empatija, kako jo dojemamo, kako jo vrednotimo, kako jo lahko umetniško izrazimo. Odgovore iščejo in ponujajo s pomočjo gledaliških, glasbenih in plesnih uprizoritev.

Z romanom Marijin testament (2012) je eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Tóibín humaniziral Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas.
»Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli,« je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev, ki je oblikovana v štirinajst miselnih pokrajin Marijine poti, v oltar ljubezni, izgube, samote, iskanja smisla v ranah.
Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko in Primož Hladnik (Silence), sodelavci pri uprizoritvi Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj, Marjeta Borštnar Mini. Oblikovalka svetlobe je Vesna Kolarec, fotograf Aljoša Rebolj.

Brezmadežna/Immaculata je po uspešni premieri septembra 2016 gostovala po Sloveniji in tujini, med drugim v Madridu v Španiji in v Guadalajari v Mehiki ter bila uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje.

V Mariboru bo Brezmadežna/Immaculata na sporedu 18. in 19. septembra 2020.

Oddaj komentar