Dosežen je dogovor o olajšanem potovanju z eno izmed držav

Vir: pixabay.com

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je gostil na uradnem obisku v Sloveniji ministra za zunanje zadeve Republike Srbije Nikolo Selakovića. Obisk je bil namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja, podpori Srbije na njeni poti v Evropsko unijo ter izmenjavi stališč o razmerah na Zahodnem Balkanu v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Slovenija in Srbija razvili dobro sodelovanje

Minister dr. Logar in minister Selaković sta se strinjala, da sta Slovenija in Srbija razvili zelo dinamično dvostransko sodelovanje. Gospodarsko sodelovanje sta ocenila kot zelo dobro. Srbija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, največja investitorka in druga najpomembnejša destinacija za slovenske naložbe. Ministra sta se strinjala, da pa bo potrebno vložiti dodatne napore v ponovno oživitev gospodarskih aktivnosti, kot so turizem in blagovna menjava, ki so zaradi pandemije utrpele posledice.

Kot konkreten korak izhodne strategije iz krize zaradi pandemije covida-19 sta ministra sprejela dogovor o vzajemnem priznavanju digitalnih potrdil, kar bo olajšalo potovanje slovenskih in srbskih državljanov iz Slovenije v Srbijo in obratno.

Ministra sta se dotaknila tudi odprtih vprašanj nasledstva

Minister dr. Logar je izrazil prepričanje, da je dvajset let po podpisu Sporazuma o vprašanjih nasledstva napočil čas, da se to področje v evropskem duhu privede k uspešnemu zaključku. Zavzel se je za aktivno razreševanje odprtih nasledstvenih vprašanj in za čimprejšnji sklic sestanka visokih predstavnikov za nasledstvo.

Minister dr. Logar je ministru Selakoviću zagotovil nadaljnjo politično podporo in strokovno pomoč Srbiji v pogajalskem procesu z Evropsko unijo. Ob tem je poudaril tudi pomen nadaljnjega uresničevanja potrebnih reform in pričakovanja Evropske unije glede krepitve vladavine prava ter prilagajanja njeni skupni zunanji in varnostni politiki.

Pomemben del pogovora med ministroma je bila predstavitev prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Minister dr. Logar je izrazil pričakovanje, da bodo za konkreten napredek Srbije na poti v Evropsko unijo do takrat izpolnjeni potrebni pogoji in da bo Srbija lahko nadaljevala pogajalski proces na podlagi prenovljene širitvene metodologije.

Oddaj komentar