Dodatno zaostrovanje ukrepov tudi na Hrvaškem

FOTO: Pixabay.com

Na Hrvaškem zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaostrujejo ukrepe. V ponedeljek bodo začeli veljati novi ukrepi, v skladu s katerimi bodo dodatno omejili zbiranje ljudi na javnih krajih, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Na dogodkih na prostem se bo lahko po novem namesto sto zbralo največ 50 ljudi

Na dogodkih, na katerih bodo imeli vsi udeleženci covidna potrdila in jih bodo odobrili lokalni štabi civilne zaščite, bo lahko sodelovalo največ 200 ljudi, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina napovedal Božinović.

V zaprtih prostorih se bo lahko na javnih dogodkih zbralo največ 25 ljudi, doslej se jih je lahko 50. Če bodo imeli udeleženci covidna potrdila, jih bo lahko 100.

Na zasebnih dogodkih pa bo lahko namesto 30 prisotnih največ 20 oseb

Tudi pri tem je izvzeto zbiranje, kjer imajo udeleženci potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa na koronavirus. V tem primeru se lahko zbere 50 ljudi.

Hrvaški notranji minister in vodja štaba hrvaške civilne zaščite je povedal še, da se delovni čas gostinskih lokalov ne spreminja. Bodo pa poostrili nadzor v njih.

V ponedeljek bodo v slovenski južni sosedi omejili tudi število gledalcev na športnih prireditvah. V zaprtih prostorih bo lahko zasedenih največ 20 odstotkov posamezne tribune, na prostem pa 40 odstotkov.

Na vseh verskih in kulturnih dogodkih, v kinodvoranah ter na sejah predstavniških organov je obvezno nošenje zaščitnih mask, ne glede na to, ali imajo udeleženci covidna potrdila.

Delodajalcem pa so odredili, da morajo organizirati delo na daljavo, kjer je to možno.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je ob tem sporočil, da koronavirusna različica omikron na Hrvaškem še ni prevladujoča, se pa hitro širi.

V zadnjem dnevu so sicer potrdili 3911 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 41 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 1846 bolnikov s covidom-19, od tega jih 245 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar