Direktor Energije plus: “Velikih, negativnih rezultatov, si podjetja ne moramo privoščiti, zato, ker so kapitalske ustreznosti teh podjetij zelo načete”

Skupščina družbe Energija plus, ki je v 51-odstotni lasti HSE, je v sredo za novega direktorja družbe imenovala Alana Perca, dosedanjega prokurista.

Po nastopu smo govorili z njim in zaupal nam je, da se Energija plus srečuje z velikimi izzivi. “Najprej stabilizacija poslovanja, ki se jo je prejšnjo vodstvo že lotilo, rezultati so že vidni, se izboljšujejo, v vsakem primeru pa gre za ključne sinergije, ki jih imamo z našim večinskim lastnikom, to je holdingom Slovenske elektrarne, kjer dejansko gre za eno vertikalno povezavo proizvodnih virov in tistega, ki trži energijo in zemeljski plin in Energija plus je bila tukaj uspešna vsa leta.”

Povedal je, daje nemogoče napovedati, kaj se bo zgodilo. Sam na področju energetike dela 28 let. “To kaj se zdaj dogaja, noben ni pričakoval, kdorkoli kaj drugega reče, tisti ima stekleno kroglo, pa vemo, da te ni. Ko me ljudje sprašujejo, kaj narediti, vse kar rečem, predvidevam osebno, kar si mislim, a za takšnimi odločitvami težko stojiš, ker to je tako kot delnice, ko te vprašajo, koliko bo pa jutri vredno, ne vemo.”

“Dan, dva nazaj, ko se je objavilo, da bo po severnem toku 1 teklo 40 procentov manj zemeljskega plina je električna energija zrasla za 30 evrov pri 250, se pravi za 10 do 15 procentov, to se ni dogajalo nikoli v zgodovini.”

“Na trgu se bo moralo nekaj narediti”

Poudaril je, da se igramo z osnovnimi življenjskimi surovinami, energija – hrana, in tu se dogajajo pet, šestkratne podražitve: “To je zagotovo špekulativno. Ker primarno moramo vedeti, koliko so lastne cene proizvodnje električne energije, verjamem, da v preteklosti so bile te zelo nizke in takrat so proizvajalci energije trpeli, ker so bile mogoče celo pod njihovo ceno. danes so par krat višje od njihovih lastnih cen, tako da na trgu se bo moralo nekaj narediti.”

“Zagotovo se bo nekaj zgodilo pri tej regulaciji cen, kaj mi pričakujemo v zelo kratkem času”

Komentiral je tudi trenutne odločitve vlade, povedal je, da jih podpira: “Zelena transformacija in vse kar se more dogajati, ja, pa tudi pri cenah moramo skupaj nekaj narediti. Tako da zagotovo vsa mora podpora, vendar mora iti v smeri, da podjetja preživimo. Na kakšen način bo ta kapljica oblikovana? Mi si želimo, da je oblikovana tako, da naše poslovanje ne rabi biti profitabilno, ampak vsaj na pozitivni ničli.”

“Velikih, negativnih rezultatov, si podjetja ne moramo privoščiti, zato, ker so kapitalske ustreznosti teh podjetij zelo načete, ker se je energija podražila za preveč krat in dejansko takrat bodo naši lastniki nas morali dokapitalizirati, da bomo sploh preživeli,” še zaključi Perc.

Oddaj komentar