Digitalizirana zgodba najstarejše trte je finalist nagrade Evropske mreže za kulturni turizem

Zavod za turizem Maribor se z digitalizirano zgodbo najstarejše trte na svetu poteguje za naziv Destinacija trajnostnega kulturnega turizma 2021, ki ga podeljuje Evropska mreža za kulturni turizem (European Cultural Tourism Network – ECTN). Virtualno doživetje 450-letne Guinnessove rekorderke je eden od treh produktov na območju destinacije Maribor – Pohorje, ki so nastali v okviru projekta za inoviranje kulturne dediščine Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. ECTN bo zmagovalce razglasila 21. oktobra 2021 v Atenah.

Virtualno doživetje predstavlja zgodbo najstarejše trte skozi njenih 450 let, v njem pa lahko obiskovalec spoznava tudi pomembne mariborske zgodovinske dogodke, osebnosti in legende ter opazuje spremembe, ki so se skozi stoletja odvijale na Lentu. Skozi dogajanje prav tako spremljamo rast trte in njeno podobo v vseh letnih časih.

Zavod za turizem Maribor se z novostjo v mariborski turistični ponudbi poteguje za nagrado ECTN v kategoriji digitalizacija in trajnostni kulturni turizem. Nagrade podeljujejo za dosežke in prepoznavne turistične produkte kulturnih vsebin na posameznih evropskih turističnih destinacijah, ki so pripomogli k izboljšanju izkušenj obiskovalcev, in to ob spoštovanju tradicije in vključevanju lokalnih skupnosti. Zmagovalci so prepoznani kot zgledi odličnosti, ki navdihujejo druge turistične kraje in spodbujajo nadaljnji razvoj trajnostnih in odgovornih pobud na področju kulturnega turizma. Zmagovalce bodo razglasili 21. oktobra 2021 v sklopu 14. Evropske konference o kulturnem turizmu v Atenah.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: “Z digitalizacijo turistične ponudbe pomembno prispevamo k oblikovanju trajnostnih rešitev in butičnih izkušenj naših turistov, zato bo spodbujanje tukajšnjih ponudnikov k razvoju in uporabi inovativnih produktov tudi v prihodnje eno od ključnih aktivnosti Zavoda za turizem Maribor. Zastavili smo si cilj, da bomo zgodbo Maribora kot mesta najstarejše trte sveta z virtualnimi očali ponesli v kar največ krajev doma in po svetu – že ta mesec jo bomo s pomočjo virtualnih očal vključili v predstavitev mesta Maribor na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju.”

Doživetje zgodbe najstarejše trte sveta skozi virtualna očala je eden od treh rezultatov projekta Razvoj turistične ponudbe destinacije Maribor – Pohorje, sofinanciranega v okviru Javnega razpisa za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V Pokrajinskem muzeju Maribor so ponudbo nadgradili z digitalno interaktivno mizo, ki predstavlja značilne jedi in prehranjevalne navade skozi stoletja, medtem ko so v Sveti Trojici v Slovenskih goricah vzpostavili tehnologijo video mappinga na pročelje cerkve s samostanom.

Oddaj komentar