DeSUS: Prejeli tudi kuverte s ponarejenim gradivom, volitve izvedene pravilno

Karl Erjavec

Po dopisnem volilnem kongresu stranke DeSUS, na katerem so za predsednika izvolili Karla Erjavca, so danes iz stranke sporočili, da so med volitvami 2. decembra prejeli tudi 25 dodatnih kuvert s ponarejenim kongresnim volilnim gradivom. Zadevo bodo prijavili organom pregona. Volitve so bile sicer izvedene pravilno, zagotavljajo v stranki.

Kongres stranke DeSUS je zaradi epidemije novega koronavirusa potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom. Na kongresu je Karlu Erjavcu peti mandat na čelu stranke zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov.

Po že zaključenem kongresu pa so danes iz DeSUS sporočili, da je stranka 2. decembra prejela 25 dodatnih kuvert, podobnih uradnim kongresnim, ki so bile poslane 231 delegatom. Ker je vse uradne kongresne kuverte natančno preštela sedemčlanska delovna skupina za pripravo kongresa in je bilo natanko 231 enakih kuvert poslanih 231 delegatom, je vizualno odstopanje ob prejetju dodatnih 25 kuvert takoj vzbudilo sum na ponarejeno kongresno gradivo. Zato so jih avtomatično izločili, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v stranki.

Do tistega trenutka so v stranki prejeli tudi že skoraj vse uradne kongresne kuverte, ki so jih iz stranke poslali delegatom. O tem so bili pred odpiranjem uradnih kongresnih kuvert obveščeni vsi navzoči člani organov. Po zaključku kongresa so delovna skupina za pripravo kongresa in predsednica volilne komisije ob prisotnosti tudi treh kandidatov, ki so bili navedeni med pošiljatelji dodatnih kuvert, te odprla.

“Ugotovljeno je bilo, da vse kuverte vsebujejo ponarejeno kongresno volilno gradivo – barvne fotokopije glasovnic, drugačen barvni odtenek ožigosanih in podpisanih glasovnic, prisotni kandidati so potrdili, da na njih niso njihovi podpisi. O ugotovitvah se je sestavil zapisnik in vsi prisotni so ga podpisali,” so zapisali pri stranki.

Ob tem so napovedali, da bo ugotovitve dodatno obravnavalo vodstvo stranke in podalo ustrezno prijavo organom pregona. Gre namreč “za ponareditev uradnih dokumentov stranke, tako žiga in podpisa generalne sekretarke stranke kot tudi kandidatov,” so dodali.

Ob tem pa v stranki zagotavljajo, da so bile volitve izvedene pravilno in v skladu z določbami statuta stranke in da so vsi kandidati, ki so bili izvoljeni, bili izvoljeni na podlagi uradnih kongresnih glasovnic.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar