Danes vrh koalicije o proračunu in demografskem skladu

Vir: pixabay.com

Vladna ekipa in koalicijski poslanci bodo danes na Brdu pri Kranju razpravljali o proračunu za prihodnji dve leti.

Tega mora vlada najpozneje do 1. oktobra poslati v DZ, kjer se poslanci prav zdaj ukvarjajo z rebalansom proračuna za letos. Med pomembnejšimi temami srečanja bodo še demografski sklad in zagotovo tudi ukrepi zaradi epidemije.

Proračun za leto 2021 je DZ sprejel že novembra lani, zdaj pa bo vlada predlagala nekatere popravke. Usmeritve za pripravo predloga sprememb in tudi za pripravo predloga proračuna za leto 2022 je sprejela že julija, ko je sporočila, da pričakuje postopno okrevanje gospodarstva, a ker to še ne bo doseglo ravni izpred epidemiološke krize, mora biti temu ustrezen tudi pristop k pripravi obeh dokumentov.

Pred dokončno pripravo proračunskih dokumentov bo vlada upoštevala tudi najnovejše gospodarske napovedi, ki ji jih je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj posredoval v ponedeljek. Podrobnosti še niso znane, zadnje številke urada iz junija letos pa kažejo na skrčenje bruto domačega proizvoda v letu 2020 za 7,6 odstotka ter nato 4,5-odstotno rast v letu 2021.

Že pred več kot letom dni določeno zgornjo mejo proračunskih odhodkov za zdaj pušča vlada nespremenjeno. Leta 2021 naj bi se ustavila nekaj pod 10,5 milijarde evrov in se leta 2022 povzpela na 10,7 milijarde evrov. Zgornjo mejo odhodkov državne blagajne v letu 2020 bo medtem DZ zaradi nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19 še ta mesec zvišal za tri milijarde evrov na 13,4 milijarde evrov.

Koalicija se bo danes seznanila tudi z osnutkom zakona, na podlagi katerega se bo ustanovil demografski sklad, v katerega upravljanje se bo preneslo državno premoženje, večina prihodkov od njega pa bi se namenila za pokojnine.

Na dnevnem redu bodo skoraj zagotovo tudi ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Minister za zdravje Tomaž Gantar je v ponedeljek dejal, da bodo poskušali več narediti na področju upoštevanja ukrepov. “Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi na moremo prepričati ljudi,” je dejal.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar