Danes slavimo kulturni praznik

Vir: YouTube

Letošnji kulturni praznik bo v krajih Prešernovega rojstva in smrti zaradi epidemije povsem drugačen kot običajno. V Vrbi ne bo tradicionalne proslave, pohod po poti kulturni dediščine pa se bo preselil na splet. Tudi dogodki Prešernovega smenja v Kranju bodo večinoma virtualni. V obeh krajih pa bodo za individualne oglede odprti muzeji.

Ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku je Prešernov smenj v Kranju, ki vsako leto privabi okoli 20.000 obiskovalcev. Letos so zaradi epidemiološke situacije Zavod za turizem in kulturo Kranj ter druge sodelujoče kranjske kulturne ustanove prisiljene glavnino dogajanja ob prazniku preseliti na splet, medtem ko se bodo po Kranju in njegovih odprtih kulturnih hramih glede na prepoved prehajanja občinskih meja lahko sprehodili le Kranjčani.

Razstave na panojih

Ti si bodo lahko ogledali ulične galerije z več razstavami na velikih panojih po mestu ter muzeje, ki bodo v skladu z epidemiološkimi ukrepi omogočali oglede individualnim obiskovalcem. Na Prešernovem smenju, ki je tokrat razpotegnjen na tri dni, bo v manjšem obsegu na voljo tudi sejemska ponudba. Iz zvočnikov bo slišati glasbo in recitacije pesmi. Obiskovalci se bodo lahko odpravili tudi na Prešernov grob, na katerega bosta minister za kulturo Vasko Simoniti in kranjski podžupan Janez Černe položila venec.

Ljubitelji kulture od drugod so medtem vabljeni na ogled bogatega program virtualnih kulturnih dogodkov, ki bodo zaživeli na spletnih straneh in družbenih omrežjih. Dogodke pripravljajo Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče Kranj, Mestna Knjižnica Kranj, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša, Zveza kulturnih društev Kranj ter Zavod za turizem in kulturo Kranj.

Prek spleta bo na ogled tudi tradicionalni pogovor s Prešernovimi nagrajenci Shod muz na kranjskem Parnasi, portreti nagrajencev, ki jih je v objektiv ujel fotograf Tone Stojko, pa bodo na ogled tudi v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj.

Sicer se zbere množica ljudi

Podobno kot v kraju smrti Franceta Prešerna bo tudi v kraju njegovega rojstva, kjer se sicer ob tradicionalni proslavi običajno zbere množica ljudi, danes dogajanje predvsem virtualno. Tako se bo na splet preselil tudi pohod Po poti kulturne dediščine Žirovnica. Ljubitelji kulture se bodo na pohod po eni najstarejših slovenskih tematskih poti podali z udobja domačega naslonjača, po poti pa jih bo v podobi animiranega lika vodil sam Prešeren.

Kot napovedujejo v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, Prešernega dogajanja vsekakor ne bo manjkalo, saj je Prešeren na virtualen pohod v domače kraje povabil uveljavljene umetnike, ki so pripravili pester kulturni program. Z obiskovalci bodo Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc – Pižama, Rok Terkaj – Trkaj, Irena in Leon Leskovšek in ter mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar