ŽTK Maribor organizira že 18. mednarodni mladinski turnir ITF

Tiskovna konferenca turnirja AS Open 2019. Od leve: Brane Glogovac, Petja Drame, Drago Završnik, Matjaž Plejič (dir. kluba), Filip Jeff Planinšek in Noka Jurič.

Železničarski teniški klub Maribor letos že 18-ič zapovrstjo organizira mednarodni mladinski turnir iz serije ITF z imenom AS Open 2019, katerega točke štejejo za svetovno mladinsko jakostno lestvico. Na današnji novinarski konferenci so tako predstavili nekaj podrobnosti turnirja, katerega kvalifikacije so se začele že v soboto, 17.8.2019.

Pogled na žrebne liste pove veliko o jakosti turnirja. Igra skoraj 200 igralk in igralcev iz 25 držav iz celega sveta. Nekateri mlajši izmed njih so najboljši v svojih državah in med najboljšimi na svetu v svojih letnikih. Jakost turnirja je v preteklosti privabila tudi imena, ki danes spadajo med najboljšo stoterico tenisačev na svetu. Tako je včerajšnji zamogovalec turnirja v Portorožu, Aljaž Bedene, leta 2006, zmagal turnir Železničarskega teniškega kluba Maribor, ki je takrat še nosil ime Radenska open. V glavnem turnirju, kjer bo žreb v obeh konkurencah na 64, bo nastopilo kar 18 Slovencev in 15 Slovenk.
V preteklosti so bili tudi slovenski predstavniki na turnirju zelo uspešni. Igralci ŽTK Maribor Matic Špec, Eva Zagorac in Anja Gal so se vpisali med zmagovalce turnirja v letih 2012, 2013 in 2017. Leta 2015 je Ptujčan Sven Lah v velikem slogu osvojil turnir, leta 2018 pa sta bila Pia Lovrič in Filip Jeff Planinšek polfinalista. Tako ne čudi, da tudi letos domači igralci sodijo v ožji krog favoritov za končno zmago.
“Kar se tiče fantov, zagotovo med favorite turnirja sodijo Filip Jeff Planinšek, Jan Kupčič, Blaž Vidovič, Nin Kresulovič, ki so tudi postavljeni igralci na tem turnirju. Filip je prejšnji teden osvojil enak turnir v Kranju. Konkurenca pa je seveda zelo izenačena, zato je zmeraj potrebno biti stoodstotno pripravljen. Pri deklicah pa bi od Slovenk v ožji krog uvrstil Tjašo Klevišar, Noko Jurič, Majo Makorič in Taro Gorinšek. Jasno je, da je zadaj tudi uspešen mlajši rod, letniki 2003 in 2004, kjer je prav gotovo za izpostaviti Petjo Drame, ki je prejšnji teden na enakem turnirju igrala polfinale, kar je zelo lep uspeh,” je domače favorite predstavil trener ŽTK Maribor, Brane Glogovac.

Tako bodo oči domače publike prav gotovo uperjene v naše favorite, ki so tega že vajeni, zato si tudi sami zastavljajo visoke cilje. Filip Jeff Planinšek je prejšnji teden osvojil enak turnir v Kranju, zato tudi v Mariboru cilja na zmago. “Zmaga v Kranu je odlična popotnica za Maribor, saj pred tem še nisem osvojil turnirja v takšnem rangu, tako, da sem s svojimi nastopi in igro zelo zadovoljen in na peščena igrišča ŽTK Maribor stopam izjemno samozavesten, zato se nadaljnih dvobojev že zelo veselim,” je na današnji tiskovni konferenci pred začetkom glavnega turnirja povedal Planinšek.
Tudi nekoliko mlajša generacija, ki šele začenja okušati turnirje ranga ITF, sproščeno zre proti glavnemu delu turnirja AS open 2019. Petja Drame je svoj prvi ITF turnir odigrala šele letošnjo zimo, mariborski pa bo zanjo šele šesti v karieri. “Nekaj izkušenj sem že nabrala, tako, da približno že poznam turnirje ranga ITF. Tukaj je konkurenca precej težja in števičnejša kot na turnirjih Tenis Europa do 16 let, ki sem jih igrala do sedaj. Tukaj praktično ni več nobene slabe igralke, kar pomeni, da so zelo male razlike med zmago in porazom. Če želiš zmagati moraš od sebe dati resnično 120 odstotkov. Kljub vsemu pa na turnir stopam izjemno sproščena, saj sem nekoliko mlajša in nimam vloge glavne favoritke,” je pred glavnim turnirjem dejala Petja Drame.

So pa bo besedah predsednika ŽTK Maribor, Draga Završnika, takšni turnirji zelo pomembni za razvoj tenisa in mladih igralcev. “Takšen turnir pomeni predvsem to, da imajo slovenski igralci in igralke možnost igrati v domovini. Tukaj so bolj samozavestni, še posebej člani ŽTK Maribor, ki so na domačem terenu. Tukaj dobijo tudi posebno povabilo na turnir, kar pomeni, da ne rabijo igrati kvalifikacij, ki so lahko velikokrat usodne in preprečijo nastop na glavnem delu turnirja. Zaradi teakšnih turnirjev se tudi v medijih o tenisu več sliši, vidi in bere, kar se pozna na pozitivnem vpisu v teniško šolo. V zadnjih letih moramo celo odklanjati vpis v teniško šolo, saj smo sposobni vzeti do 150 otrok,” je prednosti turnirja AS Open 2019 naštel Završnik.
Upajmo torej, da bo turnir, ki je prav gotovo pripomogel k uspešni teniški karieri Aljaža Bedeneta, med zvezde izstrelil še kakšno potencialno zvezdo svetovnega tenisa.

Oddaj komentar