Danes je svetovni dan pravic potrošnikov, ste kot potrošnik že kdaj imeli težave?

Vir: pixabay.com

Danes je svetovni dan pravic potrošnikov. Spoštovanje teh je v obdobju globalne pandemije covida-19 večkrat na preizkušnji. Potrošniki zlasti poročajo o težavah, povezanih s spletnim nakupovanjem in odpovedmi potovanj. Pandemija je prispevala tudi k nastajanju več plastičnih odpadkov, boj proti tem pa je osrednja tema dneva v letošnjem letu.

Statistični podatki mreže Evropskih potrošniških centrov v letu 2020 pričajo o številnih težavah zaradi odpovedanih storitev, kot so letalski prevoz, paketna potovanja, namestitve in dogodki, pri nakupih na daljavo in zaradi porasta prevar, ki se vse bolj pogosto izvajajo prek spleta, so sporočili iz Evropskega potrošniškega centra Slovenija.

Na evropsko mrežo se je lani obrnilo 167.833 potrošnikov, od tega 145.510 za nasvet, v 22.323 primerih pa je šlo za pritožbe v zvezi s čezmejnimi nakupi. V primerjavi z letom 2019 se je lansko število obravnavanim zadev v mreži povečalo za skoraj 40 odstotkov. 37 odstotkov potrošniških zadev se je nanašalo na pandemijo covida-19.

Potrošniški center lani obravnaval 1822 zahtev potrošnikov

V Sloveniji je potrošniški center, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, lani obravnaval 1822 zahtev potrošnikov, od tega 1374 vprašanj in 448 pritožb. Število obravnavanih vprašanj se je v primerjavi z letom 2019 povečalo za okoli 22 odstotkov, število pritožb pa je poskočilo za 75 odstotkov.

Med pritožbami slovenskih potrošnikov se jih je 43 odstotkov nanašalo na epidemijo, in sicer so prevladovale pritožbe zaradi odpovedanih letov s strani prevoznikov (25 odstotkov) ali drugih odpovedi pogodb v zvezi z rezerviranimi potovanji ali namestitvami (21 odstotkov). Na tretjem mestu so bile pritožbe zaradi blaga z napako oz. neskladnega blaga (14 odstotkov), tem sledijo pritožbe zaradi nedostavljenih izdelkov (12 odstotkov).

Proizvodnja plastike se je v zadnjih desetletjih močno povečala

Zveza potrošnikov Slovenije je medtem izpostavila osrednjo temo letošnjega svetovnega dne pravic potrošnikov, ki je boj proti odpadni plastiki. Proizvodnja plastike se je v zadnjih desetletjih po vsem svetu močno povečala – z 1,5 milijona ton leta 1950 na 359 milijonov ton leta 2018. Posledica je izjemen porast odpadne v plastike. Če svet ne bo ukrepal, bi se po aktualnih podatkih tok plastičnih odpadkov v morja in oceane do leta 2040 lahko potrojil, do leta 2050 pa naj bi bilo v oceanih več plastike kot rib.

Epidemija covida-19 je povečala tudi uporabo plastike za enkratno uporabo. “Maske za enkratno uporabo, nakupi po spletu, nakupi hrane za s seboj v embalaži za enkratno uporabo so tako rekoč čez noč spodnesli pretekla prizadevanja. Potrošniki smo hitro pozabili, da zlasti embalaža, zasnovana za enkratno uporabo, ki jo uporabljamo le nekaj minut, ostane v našem okolju tudi do sto let,” so izpostavili na zvezi potrošnikov.

Slovenija pri recikliranju odpadne plastične embalaže bolj učinkovita država

Potrošniške organizacije med svojimi ključnimi nalogami vidijo krepitev trajnosti in trajnostne potrošnje. A pogoj za to je, da imajo potrošniki dostop do bolj trajnostnih izdelkov in storitev. “Izbirajmo zeleno in s tem podprimo vse tiste, ki nam omogočajo trajnostne izbire in svoje zaveze okolju jemljejo resno,” je ob tej priložnosti izpostavila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin.

Po podatkih statističnega urada se je količina odpadne embalaže, nastale v slovenskih gospodinjstvih, v zadnjih 10 letih precej povečala, čeprav je rast v zadnjih letih počasnejša. Leta 2018 je slovensko gospodinjstvo v povprečju proizvedlo 146 kilogramov odpadne embalaže, kar je 11 kilogramov več kot leta 2015 in 50 kilogramov več kot leta 2011.

Je pa Slovenija po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat pri recikliranju odpadne plastične embalaže ena izmed bolj učinkovitih držav. Medtem ko so v EU leta 2018 reciklirali manj kot 42 odstotkov nastale odpadne plastične embalaže, je je Slovenija reciklirala 60 odstotkov, s čimer je za Litvo (69 odstotkov) zasedala drugo mesto med članicami unije.

“Izbiramo ponovno uporabo”

Ekologi brez meja pa so pred potrošniškim dnevom s kampanjo We Choose Reuse (Izbiramo ponovno uporabo) namesto recikliranja pozvali k ponovni uporabi. Njihov poziv je tokrat namenjen predvsem ozaveščenim in naprednim trgovcem, ki si že prizadevajo za zmanjšanje količin odpadkov in bi za svoj obstoj v morju plastične konkurence potrebovali sistemsko podporo in ambiciozne cilje za ponovno uporabo, so navedli.

Na ravni EU bo sicer danes potekal Vrh potrošnikov, na katerem bodo v okviru plenarnih zasedanj in delavnic obravnavane teme o zaščiti potrošnikov med koronsko krizo, trajnostni potrošnji, digitalnemu prehodu in potrebah po mednarodnem sodelovanju. Razprava bo tekla tudi o operativnih prednostnih nalogah za izvajanje evropske nove agende za potrošnike. Zasedanja se bo predvidoma udeležil tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, so sporočili iz tega ministrstva.

V torek bo sledilo še neformalno videokonferenčno srečanje ministrov EU, pristojnih za varstvo potrošnikov, na katerem bo Slovenijo zastopal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar